Pieter Omtzigt furieus: 'Hoe de energiemarkt is ingericht leidt tot miljardenwinsten over de rug van gezinnen'

Datum:
 • zaterdag 24 september 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het volstrekt belachelijk dat de coalitiepartijen niet willen dat er een onderzoek komt naar "mogelijke collusie, marktfalen en megawinsten in de energiesector."


  Michael van der Galien 23 9-2022


  We zitten, zegt hij, in een situatie waarin energiebedrijven miljarden euro's winst maken over de ruggen van hardwerkende gezinnen. En dat kán niet.

  Eerder vandaag berichtten wij dat een motie van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt verworpen is door de Tweede Kamer. Nou ja, door de 4 coalitiepartijen. Want de overige 16 partijen in het parlement waren er voor.

  De motie hield in dat Omtzigt een onderzoek wil "naar mogelijke collusie, marktfalen en megawinsten in de energiesector." Hij wilde dat daar naar gekeken werd, zowel met als zonder een zogenaamd "prijsplafond." Wat is er in die sector aan de hand, hoeveel winst wordt er gemaakt?

  VVD, CDA, D66 en CU stemden daar dus tegen. Belachelijk.

  Natuurlijk hebben wij Omtzigt om een reactie gevraagd op die actie van de coalitie. In zijn antwoord maakt Omtzigt duidelijk dat hij bijzonder geïrriteerd is.

  "Een aantal energiebedrijven verkoopt een kuub gas voor 4 euro per kuub," zegt Omtzigt. "Een kuub kost 1,80 euro op de markt exclusief belastingen en 2,30 euro inclusief belasting."

  Dat is toch wel bijzonder, natuurlijk. En het betekent ook dat je als overheid bij een prijsplafond een heel hoog bedrag overmaakt aan het energiebedrijf als pure winst.

  "Kijk." gaat Omtzigt verder, "je kunt wel een prijsplafond invoeren van 1,50 euro, maar dan gaat er dus 80 cent naar de kostprijs en 1.50 euro naar de winst van de energie onderneming."

  Leuk voor de energiebedrijven, natuurlijk, maar - zegt Omtzigt - "daar is belastinggeld niet voor bedoeld. Daarom wil ik met spoed een onderzoek. Ik vrees dat de manier waarop de Markt is ingericht en waarop partijen nu opereren leiden tot miljardenwinsten. En dat over de rug van gezinnen die de energierekening echt niet innen betalen."

  (Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

  Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

  En daar valt natuurlijk eigenlijk helemaal niets aan toe te voegen. Belastinggeld gaat op deze manier gebruikt worden, niet alleen om mensen te helpen, maar om grote energiebedrijven te sponsoren. Om ze te helpen historische winsten te maken.

  Dat kan niet. Dat is belachelijk. En dat is gewoonweg corrupt.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten