Hongarije bezorgd om conditie Nederlandse rechtsstaat, wil een spoedzitting houden in Brussel

Datum:
 • maandag 26 september 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Tamás Menczer, staatssecretaris van Bilaterale Betrekkingen namens Hongarije, maakt zich grote zorgen over de persvrijheid en de rechtsstaat in Nederland.


  Bart Reijmerink 26-9-2022


  De Hongaarse bewindspersoon wil daarom een spoedzitting houden in het Europees Parlement over de Nederlandse rechtsstaat en haar conditie.

  Staatssecretaris Menczer maakt zich zorgen om de Nederlandse rechtsstaat na de moord op een advocaat (Derks Wiersum) en journalist (Peter R. de Vries). 

  "Ik moet zeggen dat ik me grote zorgen maak over de staat van de rechtsstaat in Nederland. Het zou te verwachten zijn dat het Europees Parlement onmiddellijk een buitengewone vergadering bijeenroept en verslag uitbrengt over de staat van de rechtsstaat in Nederland, en het zou ook te verwachten zijn dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zich vervolgens tot Hongarije richt wanneer hij er eindelijk in geslaagd is orde op zaken te stellen in zijn eigen land", stelt Menczer.

  De staatssecretaris reageert hiermee op eerdere kritiek van minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan Hongarije. Volgens de Hongaarse bewindspersoon moet minister Hoekstra zich eerst focussen op de stabiliteit in eigen land, alvorens kritiek te uiten op de rechtsstaat in andere landen.

  De staatssecretaris wijst Hoekstra erop dat Nederland kampt met genoeg eigen problemen. Zo haalt Menczer een onderzoek aan waarin 80 procent van de Nederlandse journalisten met bedreigingen te kampen heeft. Daarnaast kaart ook de stijging van het aantal antisemitische misdrijven aan. Volgens Menczer is het belangrijk dat Hoekstra deze problemen erkent en pas Hongarije belerend gaat toespreken als deze problemen zijn opgelost. 

  NieuwRechts

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Onder het Sovjet Regiem vluchtten de Hongaren naar West Europa, binnenkort vluchten Nederlanders naar Hongarije en Italië omdat er in die landen nog wel democratie is, onder Nazi Rutte/Kaag leven we in een dictatuur.

  Een reactie posten