Doorsnee Nederlander verbruikt veel meer dan energieprijsplafond

Datum:
 • donderdag 29 september 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  77 procent verbruikt meer elektriciteit dan het voorgestelde energieprijsplafond. 
  Doorsnee Nederlander verbruikt veel meer dan energieprijsplafond


  Chris Broesder 28-9-2022


  Een grote meerderheid van de Nederlandse huishoudens (77 procent) verbruikt meer elektriciteit dan het voorgestelde energieprijsplafond. Ook voor gas geldt dat 65 procent van de huishoudens niet onder het plafond vallen. Dit concludeert energiebedrijf Zonneplan uit de meest recente verbruiksgegevens van de zes regionale netbeheerders.

  Zoals het er nu uitziet, wordt het energieplafond vastgesteld op 2400 kilowattuur gas en 1200 kuub gas. Wat gas betreft zitten veel Nederlanders nog wel in de buurt van het plafond. Ruim 57 procent verbruikt niet meer dan 1500 kuub per jaar, terwijl slechts 20 procent boven de 2000 kuub uitkomt.

  Voor elektriciteit ligt dat anders. Slechts 15 procent van de huishoudens verbruikt tussen de 2000 en 2500 kWh, waarbinnen het prijsplafond valt. Bijna 74 procent verbruikt meer dan 2500 kWh, waarbij 18 procent zelfs boven de 5000 kWh uitkomt. Dat is het dubbele van de plafondwaarde.

  Slimme meter

  Volgens een woordvoerder van Zonneplan is het maar de vraag in hoeverre huishoudens zich hiervan bewust zijn. „Veel Nederlanders zien pas hoeveel ze verbruikt hebben als ze aan het eind van het jaar de eindafrekening ontvangen. En dan is het nog maar de vraag hoeveel van ons daar überhaupt naar kijken.”

  Een slimme meter kan uitkomst bieden: 83 procent van de huishoudens heeft er inmiddels eentje. „Als je die kunt uitlezen en op je telefoon kunt zien hoeveel een dagje thuiswerken of een lange douchebeurt je heeft gekost, realiseer je je pas dat het tijd is om te gaan besparen”, aldus Breukelman.
  0 reacties :

  Een reactie posten