Hebben Den Helder en de stadsadvocaten het gerechtshof misleid? Politieke partij wil onderste steen boven krijgen rond kunstcollectie Scholte

Datum:
 • dinsdag 16 augustus 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  DEN HELDER

  Waar en wanneer is er een kort geding geweest van veilingbedrijf BVA tegen de gemeente Den Helder over de kunstcollectie van Rob Scholte?


  Delano Weltevreden 16-8-2022


  Samen Actief Senioren vindt dat burgemeester en wethouders die informatie openbaar moeten maken.


  SAS heeft het college vragen gesteld naar aanleiding van een publicatie van deze krant. Den Helder wilde toestemming om de in beslag genomen kunstcollectie van Rob Scholte te veilen. Die veiling is vorig jaar enkele malen tegengehouden, eerst door de Alkmaarse rechtbank en later door het hof.


  Na een mislukte mediationpoging tussen Scholte en de gemeente, moest het hof dit jaar opnieuw een besluit nemen over de veiling. Beide partijen probeerden het hof te overtuigen waarom de veiling nou wel of juist niet moest doorgaan. Bij die gelegenheid vertelden de stadsadvocaten Ilse van der Poel en Bill de Vis het hof dat BVA het wachten op toestemming zat was. Het veilingbedrijf wilde de kunstcollectie niet langer opslaan en had de voorzieningenrechter gevraagd de gemeente Den Helder te dwingen de collectie naar elders te verplaatsen. Dat had de rechter echter niet toegestaan. Volgens de stadsadvocaten was BVA in beroep gegaan.

  Bewijs

  Er is echter geen enkel bewijs dat er een kort geding is geweest. BVA en de gemeente willen er niets over zeggen. De gemeente wil zelfs het zaaknummer niet prijsgeven. Daarmee kan de uitspraak worden opgevraagd. De rechtbanken Noord-Holland en Midden-Nederland weten niets van zo’n kort geding.


  Fractievoorzitter Marinus Vermooten van SAS vindt dat het college moet bewijzen dat die rechtszaken hebben plaatsgevonden.


  Als het college die bewijzen niet kan leveren, wil Vermooten weten waarom de stadsadvocaten het hof onjuiste informatie hebben verstrekt. Te meer omdat de advocaten verplicht zijn het hof naar waarheid te informeren. 


  De fractievoorzitter wil ook weten wie besloten heeft die informatie in de pleitnota van 8 juni op te nemen. Als het hof is misleid wil Vermooten weten wat dat voor gevolgen kan hebben voor de stadsadvocaten en de gemeente Den Helder. Rob Scholte kan de Hoge Raad vragen om het arrest van het hof te vernietigen. ’Hoe groot acht u de kans dat bij een cassatierechtspraak, deze mogelijk bewuste verdraaiing van feiten een rol gaan spelen?’, wil Vermooten van het college weten.

  Uiterste zorgvuldigheid

  Omdat de kwestie Scholte gevoelig ligt binnen de gemeente en een deel van de inwoners, moet de zaak ’met de uiterste zorgvuldigheid en zonder valse tekenen’ worden opgelost, zegt Vermooten. Rechterlijke uitspraken moeten worden gedaan op basis van correcte feiten. ’Alle zweem van manipulatief handelen dient te worden vermeden, zowel door de gemeente en de door haar aangestelde advocaten als andere betrokken partijen’, aldus Vermooten.


  Het gerechtshof heeft de gemeente op 26 juli toestemming gegeven om de collectie via BVA te verkopen. Wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk.


  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Marinus Vermoten, er is tenminste nog 1 integere politicus in Den Helder. Het zal een klus worden om een tweede te vinden zoals dat in alle Nederlandse Gemeentes tegenwoordig het geval is.
  Ilse van der Poel werkt voor Schenkeveld advocaten en heeft alleen belang bij het winnen van rechtszaken voor Overheden, op welke wijze is niet van belang. Er is mij een geval bekend waarin dat kantoor met v.d.Poel een particulier moest verdedigen tegen een Overheid. Het werd een duistere verdediging die natuurlijk voor de particulier verloren werd. Dit soort advocaten kantoren verdienen hun geld met rechtszaken voor diverse Overheden en hebben geen belang bij particulieren en zijn voor die doelgroep niet interessant. Het zou verboden moeten worden om dergelijke advocaten kantoren werk te laten verrichten voor zowel de Overheid als de Particulier,gezien de belangenverstrengeling.

  Een reactie posten