Adviesbureau McKinsey kreeg opdrachten zonder aanbesteding en was belangrijke schakel in uitrol ‘nieuwe normaal’

Datum:
 • zaterdag 13 augustus 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Wopke Hoekstra was voor zijn ministerschap partner bij dit adviesbureau.  Robin de Boer 13-8-2022


   Luister naar dit artikel

  NineForNews.nl
  00:00 / 02:57

  Data-analist Cees van den Bos heeft Wob-documenten opgediept over de rol die adviesbureau McKinsey heeft gespeeld bij de corona-aanpak. Wopke Hoekstra was voor zijn ministerschap partner bij dit adviesbureau.

  McKinsey kreeg tijdens de coronapandemie diverse opdrachten zonder aanbesteding en bleek een belangrijke schakel in de uitrol van het nieuwe normaal en grote donaties aan ngo’s, ontdekte Van den Bos.

  Het bureau kwam met ideeën over een ‘tracing app’ en ook was er een relatie met de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. De pot met goud bevond zich bij de vaccins. Al in mei 2020 maakte McKinsey een powerpointpresentatie en haalde de opdracht voor vaccins binnen.

  In opdracht van De Jonge

  Van den Bos merkt in een Twitterdraad op dat de overheid dit soort opdrachten openbaar moet aanbesteden zodat andere bedrijven ook kans maken. Deze aanbestedingsregels werden niet gevolgd. Er werd rechtstreeks gegund, soms in opdracht van minister Hugo de Jonge.

  Op 28 mei 2020 deed De Groene Amsterdammer onderzoek naar de opdrachten van McKinsey. Er werd onder meer gevraagd naar het plan dat het bureau had opgesteld. De Groene kreeg als antwoord dat McKinsey alleen procesbegeleider was en geen plan had gemaakt. Uit de Wob-documenten blijkt dat er wel degelijk een plan was gemaakt.

  Van den Bos ontdekte daarnaast dat er banden bestaan tussen McKinsey en Gavi, the Vaccine Alliance en het World Economic Forum. In 2020 maakte Nederland honderden miljoenen over naar onder meer Gavi, maar ook Cepi, dat in 2017 is gevormd door het WEF en de Gates Foundation om te profiteren van de ‘volgende pandemie’.

  Onze maatschappij is zo ongelofelijk ziek

  “In de lobbyclubs wordt (uw) geld losgeweekt, dat naar de ngo’s gaat. Zij besteden dat naar eigen inzicht, buiten de (aanbestedings)wetten om,” constateert Van den Bos.

  Statisticus Fritsander Lahr reageert: “Bijzonder dat begin mei McKinsey al hielp bij het verkrijgen van vaccins die er nog helemaal niet waren. Maar ook weer niet echt verrassend als je bedenkt dat Hugo de Jonge rond eind april/begin mei al riep dat vaccineren de enige uitweg uit de crisis zou zijn.”

  “Kijk. Zo lopen de hazen. Hoe ons belastinggeld over de balk werd gesmeten om McKinsey zinloze plannen te laten maken ter bestrijding van Covid-19,” vat neuroloog Jan Bonte samen. “Onze maatschappij is zo ongelofelijk ziek, nog heel veel zieker dan ik in mijn ergste nachtmerries dacht.”  0 reacties :

  Een reactie posten