Pandemie kent ernstig gevolg

Datum:
 • donderdag 7 juli 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  

  Meer dan 305.000 operaties uitgesteld
  6-7-2022


  Lang wachten op ingreep ten koste van gehele gezondheid Van onze verslaggever Amsterdam Door de coronapandemie zijn in 2020 en 2021 meer dan 305.000 reguliere planbare operaties uitgesteld. Dat blijkt uit nieuwe RIVM-cijfers. Volgens de instantie zijn hierdoor 320.000 levensjaren in goede gezondheid verloren gegaan, een verlies van zo’n 18 procent. „Dit is echt veel”, stelt hoofdonderzoeker Ardine de Wit. 

  Een deel van de genoemde uitgestelde operaties is ingehaald, maar volgens de Nederlandse Zorgautoriteit wachten nog altijd tussen de 100.000 en 120.000 extra patiënten op een behandeling in het ziekenhuis. Doordat nog niet alle patiënten met een in te halen zorgvraag zich gemeld hebben en naar het ziekenhuis zijn verwezen, zullen de daadwerkelijke aantallen hoger liggen. 

  Eind 2020 bracht het RIVM ook al een onderzoek uit, over de eerste golf. Toen bedroeg het aantal verloren levensjaren nog 50.000. „Dit is echt veel”, stelt De Wit dan ook. Ze benadrukt bovendien dat de daadwerkelijke schade naar verwachting nog groter zal zijn. Zo zijn uitgestelde diagnoses en zorg op poliklinieken niet meegerekend, net als ingrepen die binnen een maand gedaan moeten worden om gezondheidsschade te voorkomen, zoals kankeroperaties. 

  Het grootste deel van de onderzochte aangerichte schade is afkomstig uit de oogheelkunde, met staaroperaties. De uitgestelde heup- en knie-ingrepen, maagverkleiningen en liesbreukoperaties hebben ook relatief veel impact gehad. 

  Verdere schade

  Los van het feit dat uitstel van operaties ongemak met zich meebrengt, levert het risico op verdere gezondheidsschade op, erkennen de onderzoekers. De Wit: „Als iemand lang moet wachten op een hartoperatie, kan dat tot een verslechtering van de algemene toestand leiden. En als een heupoperatie langer op zich laat wachten, kan de patiënt steeds minder mobiel worden. Dat komt het resultaat van de behandeling natuurlijk niet ten goede. Net als iemand die een vergroeiing van het ruggenmerg (scoliose, red.) heeft en met een snelle behandeling nog zonder operatie zou kunnen herstellen, maar waarbij dat na een paar maanden niet meer mogelijk is.” 

  De inhaalslag van de uitgestelde zorg gaat moeizaam, omdat ziekenhuizen nog altijd krap in het personeel zitten. Tegelijkertijd lopen de corona-aantallen weer op. Afgelopen week is het aantal patiënten met covid-19 in het ziekenhuis gestegen van 685 naar 828. De onderzoekers verwachten dan ook dat de gezondheidsverliezen door uitstel van operaties in 2022 nog verder toenemen. 

  Ze benadrukken dat zeker niet alle uitgestelde operaties kunnen worden ingehaald. In het gunstigste scenario kunnen ziekenhuizen tot eind 2026 elk jaar een paar weken lang 5 procent extra operaties uitvoeren

  Lang wachten op ingreep ten koste van gehele gezondheid

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten