Mark Rutte: een liberale recordpremier zonder liberale wapenfeiten

Datum:
  • zaterdag 23 juli 2022
  • in
  • Categorie:
  •  Op geen enkel belangrijk politiek dossier wist hij een blauw stempel te drukken en veel liberale kiezers heeft hij van de VVD vervreemd, schrijft Roelof Bouwman. Toch is Mark Rutte binnenkort de langstzittende premier van Nederland.

    Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media


    19-7-2022


    Op dinsdag 2 augustus is het zover: Mark Rutte streeft dan Ruud Lubbers voorbij als de langstzittende minister-president uit onze parlementaire geschiedenis. Met een ambtsperiode van 4.309 dagen leek de christen-democratische no-nonsense premier, die tussen 1982 en 1994 drie kabinetten leidde, een record voor de eeuwigheid te hebben neergezet. Maar de Ausdauer van Rutte blijkt groter.

    Als we het hebben over naoorlogse recordpremiers mag ook de naam van Willem Drees niet onvermeld blijven. Hij was minister-president in de jaren 1948-1958. Samen met Lubbers en Rutte hoort hij bij de Grote Drie.

    Rutte is in dit prestigieuze gezelschap een ietwat uitzonderlijke figuur. Neem zijn electorale prestaties.

    Meer van Roelof Bouwman: VVD van Bolkestein is morsdood

    Rutte Bolkestein

    Nooit meer dan 41 zetels, minder dan premiers vóór Rutte

    Bij Tweede Kamerverkiezingen – het gebeurde in 2012 – kwam Rutte nooit verder dan 41 zetels. Drees (50 zetels) en Lubbers (54) deden het in hun finest hour aanzienlijk beter. Premiers als Joop den Uyl (53 zetels), Dries van Agt (49), Wim Kok (idem) en Jan Peter Balkenende (44) trouwens ook.

    Ook bij lokale verkiezingen scoort de VVD van Rutte onder de maat. Zo boekten de liberalen op 16 maart 2022 de slechtste uitslag bij gemeenteraadsverkiezingen sinds 1970: niet meer dan 11,7 procent van de stemmen. Geen enkele Europese regeringsleider hoeft met zulke cijfers thuis te komen.

    Veel liberale kiezers zijn de afgelopen jaren van de VVD vervreemd geraakt. Ter illustratie: bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1998, toen Frits Bolkestein lijsttrekker was, haalde geen enkele seculiere partij rechts van de VVD de kiesdeler.

    Onder Bolkestein amper ruimte rechts van VVD, onder Rutte volop

    Rechts van de VVD van Mark Rutte blijkt plaats voor zowel de PVV als BBB, FVD, JA21 en BVNL. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar haalden deze partijen samen 29 zetels. In de meest recente peiling van Maurice de Hond zijn het er 48. Dat is een electorale aardverschuiving zonder weerga.

    We belanden zo als vanzelf bij een tweede opvallende kenmerk van Rutte, namelijk zijn verbijsterend gebrek aan liberale scoringsdrift. Op geen enkel belangrijk politiek dossier wist hij tot dusverre een blauw stempel te drukken.

    Hoogste lastendruk en staatsschuld, exploderende migratie

    Onder Rutte kregen we de hoogste collectieve lastendruk van de laatste decennia en ook de staatsschuld groeide tot ongekende hoogte. De migratie explodeerde en de Europese Unie kreeg een steeds grotere vinger in de pap. De hypotheekrenteaftrek werd afgebroken en er kwam klimaat- en diversiteitsbeleid van links-activistische snit. Haagse dwang werd het nieuwe normaal, van verplichte asielopvang tot verplichte hybride warmtepompen.

    ‘Er hebben nog nooit zoveel liberalen in de regering gezeten als nu, maar het liberalisme lijkt geheel verdwenen,’ constateerde oud-PvdA-minister Ronald Plasterk onlangs in zijn Telegraaf-column. In de biografie die ooit over recordpremier Mark Rutte wordt geschreven, zal dat levensgrote raadsel centraal staan.

    ELSEVIER

    0 reacties :

    Een reactie posten