Kunstenaar Rob Scholte moet ook de opslagkosten van zijn kunstcollectie bij veilingbedrijf BVA betalen, vindt de gemeente. Inmiddels ruim 123.000 euro

Datum:
  • woensdag 13 juli 2022
  • in
  • Categorie: ,
  •  

    DEN HELDER

    Kunstenaar Rob Scholte moet met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 betalen voor de opslag van zijn kunstcollectie bij veilingbedrijf BVA, ruim 5700 euro per maand. Dat vindt de gemeente Den Helder.



    Delano Weltevreden 13-7-2022



    Aan het Amsterdamse gerechtshof is gevraagd daar eind van deze maand ook een uitspraak over te doen.

    De kunstcollectie is bij de ontruiming van het Rob Scholte Museum in beslag genomen, inmiddels ruim vier jaar geleden. Daarmee wilde de gemeente zeker stellen dat onder meer de ontruimingskosten werden betaald. De collectie is eerst opgeslagen bij Imming in De Goorn. Die rekende daar 9.929 euro per maand voor.

    Om te voorkomen dat het van Scholte geëiste bedrag bleef oplopen, heeft de gemeente in de zomer van 2020 besloten de collectie te veilen. In september van dat jaar zijn de kunststukken verhuisd van Imming naar veilingbedrijf BVA in Amersfoort. Volgens de stadsadvocaat had BVA alleen bedongen dat de opslagkosten van november en december 2020 betaald werden, omdat de uitspraak van de executieveiling in januari 2021 zou volgen. Voor de periode daarna waren geen afspraken gemaakt.

    Gehoopt

    Maar het liep anders dan de gemeente en BVA gehoopt hadden. Eerst hield de Alkmaarse rechtbank de veiling tegen. Toen de gemeente eindelijk toestemming kreeg om te veilen, stak het gerechtshof een spaak in het wiel. Naar nu blijkt moet de gemeente 5.730,56 euro per maand aan BVA betalen. Dat bedrag is de gemeente aan BVA verschuldigd tot het moment dat de veiling achter de rug is of dat de kunst daar niet meer is opgeslagen. De rekening is inmiddels opgelopen tot ruim 123.000 euro. In het maandelijkse bedrag dat de gemeente aan BVA betaalt, zit ook de verzekering van de kunstcollectie.

    Vorig jaar bleek BVA het wachten zat te zijn. In het magazijn van het veilingbedrijf neemt de collectie 600 vierkante meter ruimte in beslag. BVA wilde via de voorzieningenrechter gedaan krijgen dat de kunstcollectie daar werd weggehaald. Maar omdat de gemeente elke maand ruim 5700 euro voor de opslag betaalt, stond de rechter dat niet toe. BVA is daartegen in beroep gegaan.

    Scholte betwist de vordering van de gemeente. Zijn inmiddels opgestapte advocaat, Ina Molenaar, vraagt zich onder meer af waarom de gemeente vrijwillig advocaatkosten van BVA heeft betaald en die nu op Scholte wil verhalen. Het gaat om een bedrag van 10.367,60 euro. Dat de gemeente veilingkosten aan Scholte doorberekent, klopt volgens Molenaar ook niet. Kopers betalen die kosten middels opgeld dat een veilingbedrijf hen in rekening brengt.

    De advocaat vindt de verzekeringskosten die BVA de gemeente per maand rekent buitensporig hoog. Op de facturen die BVA de gemeente stuurt staat dat de verzekering 1058,75 euro kost. Molenaar wijst er op dat de gemeente bij verzekeraar Raetsheren 1001,28 euro voor een heel jaar betaalde.

    Toestemming

    Vertegenwoordigers van Scholte hadden begin vorig jaar van de rechter toestemming gekregen om de kunstcollectie bij BVA te inspecteren. De gemeente zegt dat aan BVA 5445 euro voor die bezoekjes is betaald. Dat kan volgens advocaat Molenaar niet kloppen. De rechter had namelijk bepaald dat BVA 500 euro per medewerker per dag vergoed mocht krijgen. En volgens Scholte zijn z’n vertegenwoordigers daar vanaf woensdag 10 februari welgeteld drie dagen geweest en waren er per keer twee medewerkers van BVA aanwezig.

    Molenaar vindt verder dat de gemeente middels bankafschriften moet bewijzen dat de genoemde bedragen ook daadwerkelijk aan BVA zijn betaald: ’Scholte is van oordeel dat hij door het gegoochel met de becijferingen van de gemeente en het ontbreken van bewijs in zijn verweer wordt benadeeld...’. Daarom zou het hof de vordering van de gemeente moeten afwijzen.

    De gemeente Den Helder wil geen vragen over deze zaak beantwoorden.

    Rekeningen

    Het totale bedrag dat de gemeente van Rob Scholte eist, loopt inmiddels al tegen de 1 miljoen euro. Daarnaast heeft hij ook een fikse onbetaalde rekening van Friedberg & Mahn Advocaten uit Amsterdam. Volgens de stadsadvocaat ruim 477.000 euro, exclusief wettelijke rente. Ina Molenaar en Caroline Tonningen zijn onlangs opgestapt als advocaten van de kunstenaar. Hoe hoog hun rekening is, is nog onduidelijk.


    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Als nu eens de verantwoordelijke wethouder(s) en de verantwoordelijke ambtenaren zelf eens opdraaien voor al die kosten? Het is schandalig dat ze over de rug van Rob Scholte hun gelijk willen halen zonder dat ze ook maar ergens verantwoordelijk voor zijn terwijl Rob Scholte voor al zijn gemaakte kosten, veroorzaakt door de Gemeente, moet opdraaien.

    Een reactie posten