Hemwegcentrale. Foto Vattenfall.


Van een onzer correspondenten.

De kolencentrales in Nederland mogen weer op volle kracht gaan draaien om het tekort aan gas op te vangen, maar wie denkt dat aan de Amsterdamse Hemweg weer kolen worden verstookt heeft het mis.

Na 25 jaar kwam er eind 2019 een einde aan de kolencentrale aan de Hemweg in Westpoort. Dat de Hemwegcentrale opnieuw wordt opgestart is uitgesloten: sinds de sluiting is de centrale voor een groot deel ontmanteld.

‘De kolenband is deels weg en ook de kabel naar het elektriciteitsnet is verwijderd, vertelt woordvoerder Melanie Poort van Vattenfall. ‘De komende jaren wordt de centrale gesloopt.’

De kolencentrale aan de Hemweg, bij Amsterdamse kinderen ook wel bekend als de ‘wolkenfabriek’, stootte jaarlijks 3,3 megaton CO2 uit en werd door het kabinet gesloten om de klimaatdoelen te halen. Het kabinet betaalde eigenaar Vattenfall 52,5 miljoen euro voor de voortijdige sluiting.

Nederland telt momenteel nog vier werkende kolencentrales; in Geertruidenberg, de Eemshaven en twee op de Maasvlakte.

Overigens opende in de zomer van 2020 naast de Hemwegcentrale een biomassacentrale. Afgelopen februari werd bekend dat die centrale tegen de afspraken in snoeihout uit het buitenland verstookt. Bron hier.

Dat de Amsterdamse kinderen de uitstoot van de Hemweg verbinden met iets positiefs is begrijpelijk. CO2 is niet vervuilend, maar een zegen voor de planeet.

Zie interview Marcel Crok met Princetonhoogleraar William Happer hier.

***