Afbeelding MIT.

Van een onzer correspondenten.

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) willen een gigantisch veld van bubbels de ruimte in sturen dat zonlicht weerkaatst. Daardoor neemt de temperatuur op aarde af en kunnen de gevolgen van klimaatverandering omgedraaid worden. Een veld van ruimtebubbels kan de opwarming van de aarde beperken.

Het idee roept associaties op met de wereldingrijpende plannen van slechteriken uit James Bond-films. Toch denkt het MIT dat deze futuristische oplossing een kans biedt om klimaatverandering te stoppen, of zelfs om te keren. Een bundeling van bubbels ter grootte van Brazilië kan schadelijke straling van de zon weerkaatsen en zo de opwarming van onze planeet afremmen.

Zonlicht weerkaatsen

Volgens de wetenschappers kunnen de gevolgen van klimaatverandering al worden omgedraaid als het ze lukt om 1,8 procent van de zonnestralen te weerkaatsen. En ook bij minder dan 1,8 procent verwacht het team positieve resultaten in het mitigeren van klimaatopwarming.

‘In tegenstelling tot andere aardse geo-engineeringoplossingen, zoals het loslaten van gassen in de stratosfeer om het albedo-effect (het lichtweerkaatsend vermogen van het aardoppervlak, red.) te vergroten, verstoort deze methode niet direct onze biosfeer. Daarom levert het minder risico’s voor onze toch al kwetsbare ecosystemen’,

zegt het MIT.

Bellen blazen in de ruimte

Het MIT is al zover dat het de bubbels testte in ruimteachtige omstandigheden onder een luchtdruk van 0,0028 en -50 graden Celsius. De onderzoekers zijn erover uit dat het ideale materiaal voor de bubbels silicium is. Hoe dik de buitenlaag moet worden en met wat voor stof de bubbels opgeblazen worden is nog niet bekend.

Zonnepanelen blokkeren licht

Het MIT borduurt voort op een idee van de Amerikaanse astronoom Roger Angel. In 2006 bedacht hij een plan om met behulp van panelen in de ruimte zonlicht te weerkaatsen. De ideale plek om deze panelen te ‘plaatsen’ is het ruimtepunt L1 Lagrangian. Dit is het gebied tussen de zon en de aarde waar de zwaartekracht van de twee massa’s elkaar opheffen. Het is dezelfde plek die het MIT voor ogen heeft voor zijn ruimtebubbels. Er moet alleen nog wel een systeem bedacht worden waardoor de bubbels op hun plek gehouden worden.

Niet zonder gevaar

Dergelijke ingrijpende technologische oplossingen om zonlicht te weerkaatsen zijn niet zonder gevaren, waarschuwde een collectief van wetenschappers eerder dit jaar. Het is namelijk niet exact te voorspellen wat minder zonlicht en dus een afname van temperatuur doet met het leven op aarde. Ook is de vraag hoe je de verkoeling opheft als de gewenste temperatuur eenmaal is bereikt. Wetenschappers roepen overheden daarom op om zo snel mogelijk na te denken over wetten die deze technologieën aan banden leggen.

***

Bron hier.