Boeren lopen niet warm voor uitnodiging Remkes

Datum:
 • woensdag 27 juli 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Den Haag 

  Overheid en politiek zijn niet altijd de partijen geweest waar boeren van op aan konden
  27-7-2022 Van onze verslaggever 


  Boeren hebben de afgelopen jaren onvoldoende kunnen rekenen op de overheid, erkent Johan Remkes, die door het kabinet is aangesteld om de discussies over het stikstofbeleid in goede banen te leiden. Hij schrijft dat in een brief waarin hij een groot aantal landbouworganisaties uitnodigt om te komen praten. Die hebben nog weinig trek om met hem aan tafel te gaan zitten. 

  Overheid en politiek zijn niet altijd de partijen geweest waar boeren van op aan konden

  In zijn brief spreekt Remkes grote waardering uit voor de landbouwsector. „Ik zie dat er de laatste jaren al enorm veel op het boerenerf is afgekomen. Overheid en politiek zijn niet altijd de partijen geweest waar boeren van op aan konden, vooral omdat er te lang om de hete brij is heen gedraaid.” 

  De gesprekken tussen het kabinet en alle betrokken partijen, die volgende maand moeten beginnen, ziet Remkes als ’een kentering’. Hij hoopt samen uit de impasse te kunnen komen. „Het kabinet heeft mij verzekerd dat er ruimte is en dat er gezamenlijke oplossingen mogelijk zijn.” 

  Toen het kabinet vorige maand de contouren schetste van de aanpak van het zich voortslepende stikstofprobleem, leidde dat tot zeer felle protesten door boeren. De veehouderij is veruit de grootste veroorzaker van stikstofuitstoot en zal naar verwachting hard worden geraakt door maatregelen om die de komende jaren drastisch te verminderen. 

  Na een aantal uit de hand gelopen protesten door boze boeren en een verhit debat in de Tweede Kamer stelde het kabinet voor een gespreksleider aan te stellen. Die moet proberen de rust terug te laten keren en de ruziënde partijen weer om de tafel te krijgen. 

  De keuze voor Remkes viel evenwel slecht bij veel landbouworganisaties. Die zien in hem een van de architecten van de huidige stikstofaanpak. Hij leidde een commissie die het vorige kabinet adviseerde met zeer strenge doelen te komen om de stikstofuitstoot terug te dringen. 

  Boerenorganisaties willen daarom niet in gesprek met Johan Remkes. De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland zegt niet op de uitnodiging van de stikstofbemiddelaar in te gaan totdat het kabinet toezegt dat serieus gesproken kan worden over ’doel, tijdspad en invulling van maatregelen’. Farmers Defence Force (FDF) en Agractie vinden dat Remkes te weinig onderhandelingsruimte heeft.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten