Ministerie Volksgezondheid hield vroege RIVM-memo over vastlopen zorg geheim

Datum:
 • maandag 27 juni 2022
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Bij een uitbraak van het coronavirus zouden ziekenhuizen in Nederland in alle gevallen overbelast raken, dat was al duidelijk bij het RIVM voordat corona in Nederland was aangekomen.

  Bart Reijmerink 27-6-2022


  Echter werd deze RIVM-boodschap nooit gedeeld met ziekenhuizen door het ministerie van Volksgezondheid. 'Diep schandalig', aldus PVV-politica Fleur Agema.

  Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat een belangrijke RIVM-memo over de overbelasting van de Nederlandse zorg nooit is gedeeld met ziekenhuizen. Het RIVM had al voordat de eerste coronapatiënten in Nederland werden gemeld onderzoek gedaan naar de belastbaarheid van de ziekenhuizen bij de komst van het virus.

  Het gaat om een memo uit begin februari 2020 waarin modelleurs hadden gekeken naar de totale zorgcapaciteit in Nederland. 'In Nederland zijn ca. 37.000 ziekenhuisbedden, waaronder 1208 operationele IC-bedden. Deze capaciteit is onvoldoende. Voor de gehele range van schattingen van [de] mogelijke ernst (...) berekenen we dat de zorgvraag uitstijgt boven deze beschikbare capaciteit', schreven de onderzoekers.

  Het RIVM had deze memo wel zelf gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, echter is de memo vervolgens nooit verstuurd naar de Nederlandse ziekenhuizen. Het ministerie wil niet zeggen waarom niet. 

  Volgens PVV-politica Fleur Agema is het 'schandalig' dat deze informatie het ministerie van VWS nooit heeft verlaten. Agema vraagt zich af wat voor schandalen er nog meer naar buiten gaan komen. 'Hoeveel diep schandalige feiten moeten er nog boven tafel komen voordat iemand rekenschap toont en aftreedt?'

  NieuwRechts

   

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Dat verwacht toch niemand van Hugo de Jonge, zeker niet omdat het nog een gelovig mens zegt te zijn ook, immers hij is lid van het CDA.

  Een reactie posten