Kuipers weigert uitgestoken hand Duitse ziekenhuizen

Datum:
 • woensdag 8 juni 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft de uitgestoken hand van Duitse ziekenhuizen, om Nederland te helpen de lange wachtlijsten weg te werken, geweigerd. Eerst zelf de handen uit mouwen steken, zo luidt het motto van de minister. 


  8-6-2022


  De lange wachtlijsten in ziekenhuizen is een van de problemen waar we in Nederland op dit moment mee te kampen hebben. Alex Friedrich, bestuursvoorzitter van een academisch ziekenhuis in het Duitse Münster, besloot daarom Nederland de helpende hand te bieden. Maar die hand grijpt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid vooralsnog niet aan. Eerst zelf een tandje bijzetten, zo is zijn mening. 

  Al eerder werden er Nederlandse patiënten in Münster behandeld. Friedrich stelde maandag dat in totaal meer dan 300 Duitse ziekenhuizen in de regio Noordrijn-Westfalen Nederland kunnen helpen om de lange wachtlijsten weg te werken. Die wachtlijsten ontstonden door de coronacrisis en zijn sindsdien niet afgenomen. Uit de maandelijkse Monitor Toegankelijkheid van Zorg die door de Nederlandse Zorgautoriteit wordt gepubliceerd, bleek dat er in april minimaal 100.000 mensen in Nederland waren die al maanden op een operatie wachtten. Dat is nog steeds niet minder geworden. 

  Daarom bood Friedrich aan om te helpen. Hij stelt dat dit qua zorgcapaciteit haalbaar is en dat de wachttijd in de regio Noordrijn-Westfalen veel korter is. Ter vergelijk: de Duitse regio heeft ongeveer net zoveel inwoners als Nederland. Maar waar Nederland beschikt over zo’n 90 ziekenhuizen zijn dat er in Noordrijn-Westfalen maar liefst 330. Friedrich, die zelf jarenlang in Nederland werkte als hoogleraar, wilde daarom dat er een akkoord gesloten zou worden tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. Op die manier kunnen de wachtlijsten volgens hem grootschalig worden aangepakt. 

  Maar dat is buiten Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid gerekend. Die ziet dat aanbod namelijk niet zitten, zo maakte hij dinsdag naar aanleiding van Kamervragen bekend. Hij stelde dat het aanbod wellicht aantrekkelijk klinkt maar praktisch lastig uitvoerbaar is: “Voor de patiënten die niet uit de grensregio komen, is dit nog niet zo gemakkelijk”, aldus Kuipers. “Zij hebben nazorg nodig, moeten van en naar een Duits ziekenhuis, familieleden willen op bezoek kunnen, en de patiënten blijven vaak liever bij hun eigen specialist.” 

  Daarom is het volgens Kuipers een beter idee dat Nederlandse ziekenhuizen eerst zelf extra hun best gaan doen om de wachtlijsten weg te werken. De ziekenhuizen moeten volgens de minister meer en beter gaan samenwerken zodat ze elkaars patiënten wellicht kunnen helpen. Hij stelt daarover al in gesprek te zijn met de ziekenhuizen. Een meerderheid van de Tweede Kamer legt zich vooralsnog neer bij de beslissing van Kuipers. 

  NieuwRechts

   

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Als de bevolking in Nederland fors groeit, er sprake is van een ouder wordende bevolking wat gepaard gaat met ziektes, de oversterfte fors toeneemt door wat voor oorzaak dan ook, de zorg in de ziekenhuizen al jaren wordt afgeschaald en je weigert je bevolking de aangeboden ziekenhuishulp vanuit, in dit geval Duitsland, dan ben je een moordenaar en behoor je geen minister te zijn, maar acuut gearresteerd en opgesloten en vervolgens berecht te worden. Onbegrijpelijk dat de 2e Kamerleden van VVD, CDA, D'66 en CU hiermee akkoord gaan.
  Van de Globalisten van VVD en D'66 is dat nog te verwachten maar niet de vertegenwoordigers van de Christelijke partijen CDA en Christen Unie.

  Een reactie posten