Klokkenluiders doen boekje open over ministerie Binnenlandse Zaken: 'Ambtenaren geïntimideerd en op non-actief gesteld na kritiek'

Datum:
 • vrijdag 10 juni 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Kritiek op de Omgevingswet bij het ministerie van Binnenlandse Zaken was taboe, degenen die wel kritiek hadden konden op stevige kritiek van de ambtelijke top rekenen en werden soms zelfs geïntimideerd. Dat melden meerdere klokkenluiders aan de Eerste Kamer. 


  10-6-2022


  Maandag hebben meerdere klokkenluiders aan de bel getrokken in de Eerste Kamer. Ambtenaren, externe softwareleveranciers en ingehuurde zzp’ers werden bij kritiek op de Omgevingswet geïntimideerd door hun leidinggevenden of opdrachtgevers, dat meldt de Volkskrant

  Sommige ambtenaren werden zelfs op non-actief gezet als ze kritiek hadden geuit. De reden: naar de buitenwereld toe moesten de ontwikkelingen rondom de Omgevingswet en de Digitaal Stelsel Omgevingswet rooskleurig worden geschetst. Maar intern ging het juist helemaal niet over rozen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Klokkenluiders schetsen een extreem vijandige werksfeer waarin kritiek op bepaalde processen of beleid niet was toegestaan. Ambtenaren of externe werknemers die niet meegingen in de rooskleurige presentatie van de Omgevingswet liepen het risico om op non-actief te worden gezet of zelfs te worden overgeplaatst. 

  De Secretaris-Generaal van het ministerie laat weten dat de signalen inmiddels bij de ambtelijke top bekend zijn en dat er een gesprek over ‘signalen van niet-professionele escalatie richting personen die kritiek uiten op voortgang of inhoud van de Omgevingswet’ heeft plaatsgevonden.

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten