Kijk! Van Meijeren wil debat over Bilderbergconferentie met Rutte, Hoekstra en de Koning, partijkartel blokkeert

Datum:
 • donderdag 9 juni 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Gideon van Meijeren (FVD) vindt het zorgwekkend dat de koning, premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra deel hebben genomen aan de Bilderbergconferentie, maar daar geen tekst en uitleg over hebben gegeven.


  Michael van der Galien 9-6-2022


  Daarom wil hij een volwaardig plenair debat over die bijeenkomst. Tot de schrik van helemaal niemand wordt zijn aanvraag geblokkeerd door het partijkartel - wat betekent, de regeringscoalitie plus GroenLinks en de PvdA.

  Afgelopen week vond de Bilderbergconferentie plaats in Washington. Bankiers, lobbyisten, politici, wetenschappers, etc. kwamen allemaal bij elkaar om met elkaar te spreken over wat volgens hen belangrijke onderwerpen zijn. Drie prominente Nederlanders waren er ook bij: koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

  En dat is wat raar. Bij die Conferentie wordt er over allerlei dingen gesproken, maar dit wordt gedaan zonder mandaat... Sterker nog, de precieze inhoud van de gesprekken bij de conferentie zijn (min of meer) geheim. Onze 'leiders' nemen er dus deel aan, maar vervolgens willen ze het liefst daar zo weinig mogelijk over zeggen, terwijl er vrijwel zeker afspraken gemaakt worden met elkaar.

  Van Meijeren wil een debat

  FVD-Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren wil daarom een debat over deze materie. Wat werd er besproken en met wie? Werden er afspraken gemaakt? Zo ja, waarover? We weten namelijk al wél dat een hele horde belangrijke onderwerpen aan bod zijn gekomen bij de Conferentie, waaronder 'de strijd tegen desinformatie,' 'klimaatverandering,' onderwerpen gerelateerd aan 'veiligheid,' en ga zo maar door. Dat zijn onderwerpen die ons allemaal aangaan en die enorme impact hebben op ons leven.

  "Drie leden van de Nederlandse regering [...] zijn afgelopen week afgereisd naar Washington," aldus Van Meijeren. "En om de regering goed te kunnen controleren wil ik graag een debat over de vraag, wat is daar zoal besproken, zijn er afspraken gemaakt, zijn er besluiten genomen, wat deed de koning daar uberhaupt, en daarom wil ik graag een debat met de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken."

  Het partijkartel blokkeert

  Toen Van Meijeren zijn aanvraag voor een debat indiende kreeg hij meteen steun van Wybren van Haga (BVNL). Die gaf aan dat hij ook antwoordde voor de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas én voor JA21. Daarbij merkte hij op dat hij heel graag wil horen van het kabinet "met welk mandaat" de drie regeringsleden er zaten. Goed punt, natuurlijk.

  Vervolgens kwam SP'er Van Nispen naar voren. Ook die steunde de aanvraag met de opmerking, "ook wij zijn benieuwd naar de uitkomsten" van de Conferentie.

  Maar toen kwam het partijkartel. De VVD steunde het voorstel niet want, ach, het kan behandeld worden in een commissiedebat over Buitenlandse Zaken. D66-mager mannetje Sjoerd Sjoerdsma liep vervolgens naar voren en zei alleen maar, "geen steun." Dat gaf aan wat het standpunt van de coalitie zou zijn.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten