Grootscheepse fraude? Hoe de overheid knoeit met data die gebruikt worden om emissies te berekenen

Datum:
 • zaterdag 25 juni 2022
 • in
 • Categorie: , , , ,
 •  “Meer koeien geregistreerd dan er daadwerkelijk zijn. Als dit voor veel boeren geldt, is dit grootscheepse fraude.”  Robin de Boer 25-6-2022


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:02

  Data-analist Wouter Aukema heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar stikstofdata en emissiedata van het RIVM. In de Wob-documenten komen wij ook diertellingen tegen van rundveebedrijven, zei hij voor de camera van Blckbx.tv.

  Aukema besloot steekproeven te doen in Vlagtwedde. Er was bijvoorbeeld een boer die staat aangeslagen voor 600 koeien, volgens de data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat zijn de officiële data die gebruikt worden om emissies te berekenen.

  (Video verwijderd? Klik hier...)

  Heel merkwaardig

  Toen de data-analist op Google Maps het boerenbedrijf bekeek, kwam hij tot de conclusie dat er geen 600 koeien in de stal passen. Hij besloot de boer te bellen, die zei dat hij nooit meer dan 170 koeien heeft gehad en inmiddels helemaal geen koeien meer heeft. “Heel merkwaardig.”

  De RVO telt dus op een boerderij meer koeien dan er in werkelijkheid zijn. “En dat is wel de basis voor ammoniakberekeningen die we in Nederland hanteren,” benadrukte de analist.

  Niet deugt

  Hij beschikt daarnaast over data van alle veeteeltbedrijven in Gelderland. Tijdens het boerenprotest in Stroe sprak de analist diverse boeren uit Gelderland. In twee gevallen klopten de RVO-data, in drie gevallen niet. Aukema pleit voor verder onderzoek naar de RVO-data, maar zeker ook de RIVM-brondata.

  “Als mocht blijken dat het merendeel niet deugt, dan denk ik dat we wel een situatie hebben in het land,” zei hij.

  Gezondheidswetenschapper Yvonne Simons reageert: “Meer koeien geregistreerd dan er daadwerkelijk zijn. Als dit voor veel boeren geldt, is dit grootscheepse fraude.”

  2 reacties :

  Verontruste zei

  Het probleem is dat ze inmiddels een schat aan ervaring hebben van hoe de zaak met "cijfers" en "wetenschap" te bedonderen, of liever te besodemieteren.

  Anoniem zei

  Om welke RVO data gaat dit precies? Kunt u een link plaatsen?

  Een reactie posten