Vrijheid wordt Wilders en Dewinter ontnomen

Datum:
 • dinsdag 24 mei 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Geert Wilders (PVV) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) werden half mei door de burgemeesters van meerdere Brusselse gemeenten verboden daar te gaan wandelen om de ‘islamisering’ te bekijken.


  Jelte Wiersma 23-5-2022


  De burgemeesters vreesden onlusten. De verboden zijn principieel onjuist. EU-burgers hebben het recht overal in de Europese Unie vrijelijk over straat te gaan en hun mening te uiten, schrijft Jelte Wiersma.

  Daar stonden ze dan. Politieagenten aan de gemeentegrens van Sint-Joost-ten-Node. De burgemeester had hun opdracht gegeven Wilders en Dewinter tegen te houden. De twee anti-islampolitici waren niet welkom. De burgemeester en ook de burgemeesters van andere gemeenten in het Brussels hoofdstedelijk gewest vreesden onlusten. Het grote aantal burgers van islamitische huize in deze gemeenten zou wel eens aanstoot kunnen nemen aan het bezoek Wilders en Dewinter.

  PVV

  Lees ook deze column van Gerry van der List: De PVV-kiezers zijn niet rancuneus, maar bezorgd

  Nadat ze werden tegengehouden, keerden de twee politieke geestverwanten terug naar het Vlaamse parlement, vanwaar ze waren vertrokken. Dewinter kondigde aan naar de Belgische Raad van State te stappen om het verbod aan te vechten. Gelijk heeft hij.

  Natuurlijk was het werkbezoek van Wilders op uitnodiging van Dewinter een bewuste provocatie. Zij noemden de wandeling ‘islamsafari’ en hadden die aangekondigd. Dit om media-aandacht te genereren – wat lukte – en om de Brusselse burgemeesters te ontmaskeren als leiders van een – volgens Wilders – ‘kalifaat’. En het was natuurlijk niet nodig om de islamisering van de betreffende Brusselse gemeenten te gaan bekijken. Dat is een realiteit die ze al kenden. En als ze echt nieuwsgierig waren, hadden ze op ‘islamsafari’ kunnen gaan zonder aankondiging. Dan had er geen haan naar gekraaid.

  Tegen Zwarte Piet? Demonstratie bij Sinterklaasintocht moet kunnen

  Maar dat gaat voorbij aan het principe dat alle EU-burgers het recht hebben vrijelijk te gaan en staan waar ze willen. En EU-burgers hebben het recht hun stem te laten horen waar het hun past. Dus republikeinen moeten de ruimte krijgen op Koningsdag of andere Oranjemomenten om te demonstreren – in het zicht van de Koning. Net zoals burgers die tegen Zwarte Piet zijn, hun stem moeten kunnen laten horen tijdens de Sinterklaasintocht. Het vaak door burgemeesters gebruikte argument waarmee zij zulke demonstraties weg proberen te houden van de plek waar het gebeurt, is dat ze de openbare orde niet kunnen handhaven en niet kunnen instaan voor de veiligheid van de demonstranten.

  De Brusselse burgemeesters kwamen ook met dat argument. Al zeiden zij ook dat überhaupt voor burgers zoals Wilders en Dewinter geen plek is in hun gemeenten. Wat helemaal niet deugt. Alsof burgemeesters burgers met opvattingen die niet de hunne zijn mogen weigeren. Deze burgemeesters moeten opstappen.


  Lees ook dit commentaar van Arendo Joustra: De Holocaust ontkennen is absurd, maar moet niet worden verboden

  Nazi’s langs Holocaust-overlevers

  Een voorbeeld kan worden genomen aan de Verenigde Staten van Amerika. In 1977 wilde een groep nazi’s met swastika’s en al demonstreren in Skokie, Illinois, bij Chicago. In Skokie was de helft van de bevolking Joods en onder hen waren Holocaust-overlevers. Akelig natuurlijk. Maar advocaat David Goldberger – een Jood – verdedigde de nazi’s en won. Het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet garandeert vrijheid van meningsuiting, vergadering en alles wat daar bij hoort. Uiteindelijk werd de  demonstratie in Skokie afgeblazen en werd deze elders in Chicago in 1978 gehouden. Zo’n duizend politieagenten beschermden de enkele tientallen nazi’s.

  Zo hoort het. Wetten zijn er voor als het moeilijk wordt en fundamentele vrijheden onder druk staan.

  Tijdrekkende burgemeesters om Wilders en Dewinter te weren

  Wilders en Dewinter wilden in 2017 ook al op ‘islamsafari’ – in het Brusselse Molenbeek – maar ook toen werden zij tegengehouden. Na een rechtszaak gaf de Belgische rechter Wilders en Dewinter gelijk. Hulde. Maar doordat de rechtszaak lang duurde en door corona, kwam er niets van de wandeling. De nieuwe door Dewinter aangekondigde rechtszaak zal weer tijd kosten.

  Al die tijd kunnen Wilders en Dewinter de onvervreemdbare vrijheden die iedere burger heeft, niet genieten. Deze vertragingstrucs moeten stoppen. Net als in Chicago moeten de Brusselse burgemeesters maar een politie- of zo nodig een militaire macht organiseren zodat Wilders en Dewinter hun gemeenten kunnen bezoeken. Want als Wilders en Dewinter niet hun gang kunnen gaan, kan uiteindelijk geen enkele burger dat.

  ELSEVIER

  0 reacties :

  Een reactie posten