Bron: hier.

In Linköping (Zweden) lanceren onderzoekers van de universiteit nu een uniek project waarbij mensen met klimaatangst CGT-behandeling (CGT= Cognitieve Gedrags Therapie) krijgen.

Uit een internationaal onderzoek blijkt dat meer dan een op de drie jongeren zich depressief voelt door zorgen over klimaatverandering. Universiteiten over de hele wereld zijn de afgelopen jaren begonnen met onderzoek naar klimaatangst en in Linköping spannen ze zich nu in om behandeling te bieden aan mensen die zich slecht voelen vanwege dat soort angst.

Emma Byggeth is een van de studenten in de onderzoeksgroep.

‘We merken dat veel leerlingen hierover praten met klimaatangst, en niet zo goed weten hoe ermee om te gaan.’

Honderden zouden hulp moeten kunnen krijgen

Van degenen die zich aanmelden voor de behandeling, wordt een aantal geselecteerd voor een interview en een aantal wordt aangenomen voor de behandeling. De behandeling zal bestaat uit oefeningen die de deelnemers via een website krijgen en daarna via e-mail contact met psychologen. Emma Byggeth zegt dat de onderzoeksgroep verwacht tot 100 mensen tegelijk te kunnen behandelen. Elke behandeling duurt acht weken.

Klimaatangst in internationaal rapport

Het onderzoek is vorig jaar uitgevoerd door een groep onderzoekers van verschillende universiteiten. 10.000 jongeren (tussen 16 en 25 jaar) uit tien landen (Australië, Brazilië, Finland, Frankrijk, India, Nigeria, de Filippijnen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) werden gevraagd naar klimaatangst. Hier zijn enkele van de resultaten:

39 procent van de ondervraagden voelt zich depressief als gevolg van klimaatverandering.

75 procent vindt de toekomst eng.

39 procent aarzelt om kinderen te krijgen vanwege zorgen over het klimaat.

45 procent wordt zo sterk beïnvloed door klimaatverandering dat het hun dagelijks leven beïnvloedt.

(Bron: The Lancet Planetary Health.)

Hulp nodig?

Hier is een lijst van enkele van de plaatsen waar u terecht kunt voor hulp bij psychische aandoeningen. (Zie bron hieronder).

***

Bron hier.