Totalitarisme in de vrije wereld met professor Mattias Desmet

Datum:
  • maandag 2 mei 2022
  • in
  • Categorie:
  • Maar het ergste is, hoe hoger het opleidingsniveau van mensen, hoe gevoeliger ze worden voor massavorming en sneller aan massavorming bezwijken.


    2-5-2022





    Mattias Desmet: “Immanuel Kant, een van de grootste filosofen die de westerse cultuur heeft voortgebracht, formuleerde in de 18de eeuw het doel van verlichting, van de verlichtingstraditie als volgt, hij zei dat de verlichting moest leiden tot het ‘mondig maken’ van de mensen. Tot het nadenken, tot het zelf nadenken, zich niet laten beïnvloeden door anderen in hun nadenken. En tot het uitspreken van de eigen mening. En dat was volgens Kant de doelstelling van gans de verlichtingstraditie en de verlichtingsmaatschappij/cultuur zoals we die nu kennen. En heel opvallend, naar een paar eeuwen, of in de twintigste eeuw, bleek dat mensen nog nooit zo gevoelig geweest waren voor een fenomeen dat gekend staat als massavorming. Dat wil zeggen, een massa, dat is een soort groep waarin het individu helemaal niet meer voor zichzelf denkt. Waarin het op een verbluffende manier onvermogend wordt om kritisch afstand te nemen van datgene waar de groep in gelooft. Dus absoluut het tegenovergesteld waarvan Kant meende dat dat het doel van de verlichting was. Dat is nog niet het ergste. Maar het ergste is, hoe hoger het opleidingsniveau van mensen, hoe langer ze naar school geweest zijn zou je kunnen zeggen, hoe gevoeliger ze worden voor massavorming en sneller aan massavorming bezwijken. Wat zoiets lijkt te suggereren dat ons schoolsysteem niet zozeer mensen voor zichzelf leert denken. Van mensen niet zozeer originele denkers maakt, maar hen eerder leert te denken zoals iedereen denkt.”  

    Het narratief van het wetenschappelijk geloof begon met de oerknal. Eindig het narratief met de messcherpe analyses van professor Mattias Desmet? 


    EduKitchen

    0 reacties :

    Een reactie posten