“Hij wilde de oorlog” – Ex-president van Brazilië maakt Zelensky medeverantwoordelijk voor het conflict

Datum:
 • vrijdag 6 mei 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  “Hij wilde de oorlog” – Ex-president van Brazilië maakt Zelensky medeverantwoordelijk voor het conflict

  (Vertaling: E.J. Bron)

  De voormalige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva (foto), had in een interview met het Amerikaanse tijdschrift “Time” kritiek op de Oekraïense president Volodomyr Zelensky. Deze zou “net zo verantwoordelijk” voor de oorlog zijn als zijn Russische tegenspeler Vladimir Poetin.

  In een interview met het Amerikaanse nieuwsblad “Time” zei de voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva dat de Oekraïense president Volodomyr Zelensky “net zo verantwoordelijk” voor het conflict in zijn land zou zijn als diens Russische collega Vladimir Poetin. Het interview met Lula da Silva verscheen woensdag jongstleden.

  De favoriet voor de komende presidentsverkiezingen in Brazilië in oktober zei in het interview:

  Ik zie hoe de Oekraïense president in alle parlementen [van de wereld] een staand applaus krijgt. Maar deze man is net zo verantwoordelijk als Poetin. Een oorlog heeft nooit één enkele schuldige.”

  En de politicus voegde er aan toe:

  Hij wilde de oorlog. Als hij hem niet gewild zou hebben, dan zou hij wat meer onderhandeld hebben.”

  Lula da Silva noemde het gedrag van Zelensky “merkwaardig”:

  Wanneer men Zelensky stimuleert, denkt hij zelf dat hij de beste is. Eigenlijk zou men serieus tegen hem hebben moeten zeggen: ´Jongen, je bent een goede komiek, maar we zullen geen oorlog voeren, opdat jij kunt optreden.´ En tegen Poetin zeggen: ´ Jij hebt heel veel wapens, maar je moet ze niet tegen de Oekraïne inzetten. Laten we praten!”

  De 76-jarige Lula da Silva, die vanaf begin 2003 tot eind 2010 twee ambtsperioden president van Brazilië was, bekritiseerde bovendien de Amerikaanse president Joe Biden, die volgens hem “niet de juiste beslissing” met betrekking tot het Oekraïne-conflict had genomen. Lula da Silva zei:

  De VS hebben veel invloed en zouden het conflict hebben kunnen verhinderen (…). Biden zou meer hebben kunnen doen, hij had naar Moskou kunnen vliegen en met Poetin kunnen praten. Dat is het soort houding dat men van een leider verwacht.”

  Ook de Verenigde Naties kregen van Lula da Silva hun vet:

  Het is dringend noodzakelijk om een nieuwe wereldordepolitiek te creëren. De VN staat voor niets meer, ze wordt door de staatsleiders niet meer serieus genomen. Poetin is eenzijdig de Oekraïne binnengemarcheerd, zonder de Verenigde Naties te consulteren.”

  Sinds het begin van de oorlog in de Oekraïne neemt Braziliaans links een verdeelde houding in door enerzijds de Russische aanval te veroordelen, anderzijds echter de NAVO daarvoor medeverantwoordelijk te maken. In de nieuwste peiling staat Lula da Silva voor op de huidige president Jair Bolsonaro, die bij de verkiezingen in oktober graag herkozen wil worden. De instemming met de huidige president was in de loop van de corona-crisis steeds verder afgenomen. De laatste tijd haalt hij echter zijn achterstand weer wat in.

  Bron:
  rt.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten