Blunder Afsluitdijk afgekocht

Datum:
 • zaterdag 21 mei 2022
 • in
 • Categorie: ,

 •  Hollands Kroon - DEN OEVER
   Door blunders werd de renovatie van Afsluitdijk miljoenen duurder en de oplevering duurde langer.   Van onze verslaggever 21-5-2022


  Rijkswaterstaat wist al in mei 2018, bijna een jaar voor de start van de renovatie van de Afsluitdijk, dat de dienst cruciale informatie over waterstanden en golfhoogtes over het hoofd had gezien. Die misser kost nu zeker 238 miljoen euro. 

  Toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen meldde de onvolledige informatie, die grote invloed had op de berekeningen, pas ruim een jaar later aan de Tweede Kamer, meldt de Volkskrant. 

  De blunder leidde ertoe dat het prestigieuze project honderden miljoenen duurder uitvalt en drie jaar vertraging heeft opgelopen. Rijkswaterstaat betaalt het consortium Levvel 238 miljoen euro vergoeding voor extra werkzaamheden, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Ook is besloten om de renovatie van de spuisluizen uit het contract te halen en opnieuw aan te besteden. 

  De renovatie van de Afsluitdijk zou in het jubileumjaar 2022 zijn afgerond - het bouwwerk ligt er volgende week negentig jaar. 

  De vergoeding aan Levvel wordt deels betaald door de opknapbeurt van de spuisluizen uit het contract te halen. Het geld dat daarmee bespaard wordt, gaat naar het consortium met daarin onder meer bouwer BAM en baggeraar Van Oord. Het totale budget voor het project om de Afsluitdijk te renoveren loopt op met 221 miljoen en komt daarmee uit op iets meer dan 2 miljard euro.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten