“Atoombom voor de economie”: Orbán bekritiseert EU-oliesanctieplan

Datum:
 • vrijdag 6 mei 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  De Europese Commissie wil tot het begin van volgend jaar grotendeels stoppen met de Russische olieleveringen.
  “Atoombom voor de economie”: Orbán bekritiseert EU-oliesanctieplan


  (Vertaling: E.J. Bron)

  De Europese Commissie wil tot het begin van volgend jaar grotendeels stoppen met de Russische olieleveringen. De Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) heeft kritiek op dit optreden en spreekt van een “atoombom voor de economie” van zijn land.

  De Hongaarse minister-president Viktor Orbán wijst het voorstel van de Europese Commissie voor sancties op olie-importen uit Rusland fel af.

  “Dit komt overeen met een atoombom die op de Hongaarse economie gegooid wordt”, zei de rechts-nationale politicus op de staatsradio. Zijn land zou de Russische olie-import ook niet in de overgangsperiode van 20 maanden kunnen vervangen, waarin het voorstel expliciet voor Hongarije voorziet.

  “Voor de omschakeling (op olie zonder Russische import) hebben we volgen onze eigen berekeningen vijf jaar nodig, een uitstel van een of anderhalf jaar haalt niets uit”, zei Orbán verder. Het voorstel van de Europese Commissie zou er niet alleen toe leiden dat energie in Hongarije duurder zou worden, maar dat er voor het land helemaal geen energiedragers meer zouden zijn. “Daarom zeg ik: retour afzender ermee!”

  Hongarije heeft met Orbán meer toenadering tot Rusland gezocht

  Orbán regeert sinds 2010 in Hongarije. Vorige maand won zijn partij Fidesz de parlementsverkiezingen, wat hem het vierde achtereenvolgende minister-presidentschap opleverde. In zijn ambtstijd heeft het land meer toenadering tot Rusland gezocht. De huidige sanctiepakketten van de EU, die deze als reactie op de Russische aanvalsoorlog tegen de Oekraïne had uitgevaardigd, werden echter meegedragen door Boedapest.

  “Maar destijds al zeiden we dat er een rode lijn is, die niet overschreden mag worden. Dat is de energiesector”, zei Orbán in het radio-interview. Of het nu gewild of ongewild was, de Europese Commissie zou met haar olie-embargoplan “de (in deze situatie) ontstane eenheid van Europa hebben aangevallen”.

  De Europese Commissie had woensdag het ontwerp van een sanctiepakket gepresenteerd, dat voorziet in het grotendeels stoppen met de Russische olieleveringen aan de EU tot begin volgend jaar. Het voorstel bevat een uitzonderingsregeling voor Hongarije en Slowakije, maar ook andere EU-lidstaten tekenden inmiddels voorbehouden aan. Het voorstel kan alleen maar unaniem worden besloten.

  Bron:
  epochtimes.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten