Topeconomen: De Oekraïne-oorlog betekent het einde van de globalisering

Datum:
 • maandag 4 april 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  “Al sinds de crisis van de financiële markt in de jaren 2008 en 2009 staat vast dat de hyper-globalisering voorbij is”....
  Topeconomen: De Oekraïne-oorlog betekent het einde van de globalisering


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Wereldwijd neemt het aantal stemmen toe dat de oorlog in de Oekraïne als belangrijk historisch keerpunt ziet. Nu heeft de chef van het Oostenrijkse Instituut voor Economie-onderzoek (Wifo), Gabriel Felbermayer, het woord genomen. Hij ziet in de oorlog in de Oekraïne als het ware het einde van het tijdperk van de globalisering.

  “De 30 roemrijke jaren van de globalisering zijn voorbij. Het idee van een wereldwijde markt moeten we begraven”, zei de econoom tegen de krant “Augsburger Allgemeine”. De wereldeconomie zou nu weer uiteenvallen in verschillende blokken van het Westen, een door China gedomineerd invloedsgebied, het zich in toenemende mate emanciperende India en een zichzelf isolerend Rusland.

  “Al sinds de crisis van de financiële markt in de jaren 2008 en 2009 staat vast dat de hyper-globalisering voorbij is”, zei Felbermayer. “Uiterlijk sinds de economische oorlog van Donald Trump en de invasie van de Russen in de Oekraïne is duidelijk dat er vermoedelijk een nieuw IJzeren Gordijn tussen het Westen en het Russische invloedsgebied wordt neergelaten.”

  De Oostenrijkse econoom staat niet alleen met zijn inschatting. Deze dagen had Larry Fink, oprichter en chef van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, zich ook dusdanig uitgelaten. Hij schrijft in zijn actuele aandeelhoudersbrief: “De meedogenloze aanval van Rusland op de Oekraïne heeft de wereldorde, die sinds het einde van de Koude Oorlog meer dan 30 jaar geleden bestond, overhoop gehaald. (…) De Russische invasie in de Oekraïne heeft aan de globalisering, die we in de afgelopen dertig jaar hebben meegemaakt, een einde gemaakt.”

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten