Pieter Omtzigt hekelt kabinet, PvdA en GroenLinks: 'Nieuwe bestuurscultuur? Ze willen echt niet'

Datum:
 • woensdag 13 april 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • De nieuwe bestuurscultuur waar zoveel partijen de mond vol van hadden in aanloop naar de verkiezingen is nog niet echt terug te zien in politiek Den Haag.


  13-4-2022


  Dat concludeert ook zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt nadat een motie van hem en Caroline van der Plas werd verworpen. En dat neemt hij niet alleen het kabinet kwalijk.

  Van der Plas en Omtzigt vonden het op zijn zachtst gezegd vreemd dat de regering de opdrachtgever is van het inmiddels beruchte Deloitte-onderzoek. Daarbij wordt de veelbesproken ‘mondkapjesdeal’ tussen Sywert van der Lienden en de overheid onderzocht. Maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een direct betrokkenen bij dit onderzoek én onderdeel van de regering. Omtzigt en Van der Plas stelden dat er hierdoor ‘op zijn minst een schijn van belangenverstrengeling is en dat dit onwenselijk is’. Daarom dienden ze een motie in om het Reglement van Orde te veranderen.

  Door deze verandering zou de Tweede Kamer in het vervolg de opdrachtgever worden van externe onderzoeken naar het handelen van de regering als de regering zelf een belangenconflict heeft. Maar de motie haalde het niet, zo bleek gister. Het mag geen verrassing heten dat het volledige kabinet (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) tegen de motie stemden. Daarnaast stemden ook PvdA, GroenLinks en Fractie Den Haan tegen. De rest van de oppositie stemde voor.

  ‘Nieuwe bestuurscultuur?’, reageert Omtzigt cynisch op Twitter. ‘Nou, regering PvdA en GroenLinks willen echt niet. Dit voorstel met Caroline van der Plas is heel simpel: wanneer er misstanden vermoed worden bij de regering, is de Kamer opdrachtgever van het onderzoek en niet de regering. Verworpen dus.’

  0 reacties :

  Een reactie posten