Microsoft gaat met regenwater datacenter koelen. Water komt deels van het eigen dak. ECW zorgt voor de opslag en levering van dit koelwater

Datum:
 • zaterdag 16 april 2022
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON -  MIDDENMEER

  De servers van Microsofts in aanbouw zijnde datacenter in Middenmeer worden straks gekoeld met regenwater dat voor een deel van het eigen dak komt. ECW gaat dit water leveren uit een nieuw aan te leggen ondergrondse waterberging op Agriport.


  Winnie van Galen 16-4-2022


  Regenwater opslaan gebeurt op Agriport al een tijdje. Dit van kassendaken afkomstige water is over acht ondergrondse bronnen verdeeld en is bestemd voor de kassenproductie (tomaten, paprika’s, etc.) op Agriport. De hoeveelheid regenwater die op deze manier wordt opgeslagen, is echter niet toereikend, vertelt Robert Kielstra, directeur van ECW.

  Zo kwam het dat ECW die op Agriport de (warmte)energie- en regenwatervoorziening regelt aan Microsoft vroeg of ze het hemelwater mochten opvangen van het in aanbouw zijnde datacenter op bedrijventerrein Venster-West. Regel het maar, oordeelde Microsoft daarbij indachtig de discussies over de zorgen die er in de samenleving bestaan over het gebruik van drinkwater voor het koelen van datacenters. ,,Water werd voor Microsoft een belangrijke issue’’, aldus Kielstra.

  Kwaliteit


  Regenwateropslag in de winter die in droge perioden wordt gebruikt. Links de zomersituatie, het plaatje ernaast de winterperiode.


  Regenwateropslag in de winter die in droge perioden wordt gebruikt. Links de zomersituatie, het plaatje ernaast de winterperiode.© Illustratie ECW


  In de contacten die volgden vroeg ECW of Microsoft ook regenwater wilde afnemen. Daarbij raakten ze onder de indruk van de kwaliteit van dit water waar nauwelijks zout in zit, geeft Kielstra aan. ,,Schoner water dan regenwater is er niet, en hoe schoner het is des te vaker is het her te gebruiken.’’ Dat water wilde Microsoft ook wel voor het koelen van hun datacenter bij warm weer, als de buitentemperatuur oploopt tot boven de 25 graden en luchtkoeling niet meer toereikend is.

  Voor het opslaan van Microsofts regenwater gaat ECW op Agriport op een diepte van vijftig meter een grote ondergrondse opslag, ook wel een bel genoemd, aanleggen met op termijn een capaciteit van tussen de honderd en tweehonderd kuub per uur. Die aanleg gebeurt niet in een keer, maar gefaseerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat bedrijven op Agriport de ondergrondse wateropslag 24/7 tot hun beschikking hebben. De huidige acht putlocaties hebben een capaciteit van vierhonderd kuub per uur. De opslag van dit regenwater gebeurt op 30-70 m diepte in een zandlaag waar van nature zoet/brak grondwater zit. (Ter vergelijk: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 120 kuub, 120.000 liter.)

  Natte perioden

  Het gebied Agriport. Met in het midden (het blauwe stukje onder het paarse deel) het Venster-West.

  Het gebied Agriport. Met in het midden (het blauwe stukje onder

   het paarse deel) het Venster-West. 


  In de nieuw aan te leggen waterberging, komt ook het regenwater terecht dat nu nog verloren gaat. Op momenten van grote regenval of natte perioden in het jaar is er nu geen capaciteit voor handen om al het water in een keer op te vangen. Het volume van alle kassendaken op Agriport is hiervoor te groot. ,,In de zomer hebben we het meeste water nodig. Het probleem is alleen dat de regen op verkeerde momenten naar beneden komt. Je moet het zodoende opslaan. En wel op een goede manier omdat het anders snel vervuild raakt met algen en het vies wordt. Het opslaan van water is een dingetje, dat moet je goed doen.’’

  De bouw van Microsofts nieuwe datacenter duurt enkele jaren. Tegen die tijd moet ook een deel van de nieuwe ondergrondse opslag en  

  alle infrastructuur er liggen voor het opvangen van regenwater, aldus Kielstra.


  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten