Felle kritiek van HVC op ’Den Haag’. Het Rijk doet te weinig aan het terugdringen van afval, zegt de topman.

Datum:
 • maandag 25 april 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  ALKMAAR  ’Mooie ambities, maar in praktijk ontzettend moeizaam samenwerken’

  De rijksoverheid is nauwelijks betrokken bij het terugdringen van onnodig afval en doet te weinig aan het promoten van recycling.


  Martijn Gijsbertsen 25-4-2022


  Die stevige kritiek uit algemeen directeur Dion van Steensel van HVC in Alkmaar bij de presentatie van de jaarcijfers over 2021 van het energie- en afvalverwerkingsbedrijf.

  „Er worden mooie ambities uitgesproken, zoals ’volledig circulair in 2050’. In de praktijk blijkt het ontzettend moeizaam samenwerken. Wanneer we zien wat er daadwerkelijk gedaan wordt om dit werkelijkheid te laten worden, dan is dat teleurstellend. Het leidt tot toenemende frustratie”, maakt de HVC-topman van zijn hart geen moordkuil.

  Betere resultaten

  „Onze inspanningen hadden een veel grotere impact kunnen hebben en veel betere resultaten kunnen en moeten opleveren. De rijksoverheid is een hele belangrijke speler bij het bereiken van gedragsverandering. Zij bepaalt de spelregels, heeft budgetten om ontwikkelingen te stimuleren of af te remmen en ziet toe op naleving van die regels, zodat die voor iedereen gelden”, aldus Van Steensel.

  Voor een circulaire samenleving is volgens HVC (publiek bedrijf met als aandeelhouders 48 gemeenten in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Friesland en Utrecht plus acht waterschappen) een actieve samenwerking tussen producenten, de afvalverwerkende sector, wetenschap én ’Den Haag’ nodig.

  Statiegeld

  „Op het gebied van duurzame energie en ’van het gas los komen’ lukt het wel, maar op het terrein van afval lijkt de rijksoverheid vrijwel geheel te ontbreken. Alhoewel de invoer van statiegeld op verpakkingen op zich best een goede maatregel is, ga je het effect op de totale hoeveelheid restafval die we met elkaar produceren pas tegenkomen in de cijfers achter de komma. Er is veel meer beleid, aandacht en sturing nodig.”

  Van Steensel heeft daar zeer concrete, uitgesproken voorstellen over. „Wat in ieder geval zal helpen, is onder meer een verbod om producten te ontwerpen en op de markt te brengen die niet te repareren of te recyclen zijn, zoals de 30%-kunstverpakkingen waarvan we in de supermarkt al weten dat ze technisch niet te hergebruiken zijn.”

  Ook noemt hij de verplichte scheiding in monostromen bij sloop en nieuwbouw van gebouwen plus een verbod op het verbranden van sloopafval. Plus vergaande stimulering van de inzet van recyclaat (grondstoffen uit restafval) door inzet van juridische en/of financiële instrumenten.

  Verbrandingsovens

  „Een duidelijke keuze van de rijksoverheid tussen versneld realiseren van recycling- en afbouwen van verbrandingscapaciteit of juist investeren in het afvangen van CO2 bij bestaande verbrandingsovens kan eveneens bijdragen. We moeten veel meer samen optrekken, serieus naar elkaars ideeën en bedenkingen luisteren, daar bloed, zweet en tranen in steken.”

  HVC heeft in 2021 een positief nettoresultaat van 26,4 miljoen euro behaald, 11,2 miljoen meer dan een jaar eerder. Dit komt vooral door de voorgenomen verkoop van het belang in windpark Borkum West II, de gestegen metaalprijzen, toegenomen energieproductie/-levering en gestegen energieprijzen.

  Het energie-/afvalbedrijf noteerde een recordproductie aan groen gas (4,2 miljoen kuub oftewel het verbruik van bijna 3400 huishoudens) en compost (91,1 miljoen kilo).

  Ruim 1800 huishoudens zijn vorig jaar aangesloten op het HVC-warmtenet, bijna 5400 contracten zijn afgesloten voor toekomstige aansluiting. Ook het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar en de gevangenis in Heerhugowaard zijn aangesloten.

  Aardwarmtebron

  In Westland is een tweede aardwarmtebron in gebruik genomen, die 54 glastuinbedrijven, een bloemenveiling plus 345 woningen van duurzame warmte gaat voorzien.

  In totaal is, inclusief de bijdrage van zonneparken, 1350 gigawattuur aan duurzame energie door HVC opgewekt. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ruim 490.000 huishoudens.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten