Britse windmolenparkbouwer wil fors investeren in regio Den Helder: centrum voor bouw en onderhoud windparken, waterstofproductie en samenwerking met onderwijs

Datum:
 • vrijdag 22 april 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  DEN HELDER

  Het Britse bedrijf SSE Renewables is bij een succesvolle aanbesteding van de windmolenparken Hollandse Kust (west) van plan om de komende jaren vele miljoenen te investeren in Den Helder en omgeving. De bouwer en ontwikkelaar van windmolenparken op zee wil Den Helder de thuisbasis maken van waaruit het zijn activiteiten in Nederland gaat uitvoeren.


  Casper Duin 22-4-2022


  Naast een operationeel centrum in de Helderse haven voor de bouw en het onderhoud van windmolenparken, wil SSE Renewables ook investeren in onder meer een innovatief waterstofproject en samenwerkingsprojecten met lokale onderwijsinstellingen.

  SSE Renewables wordt wereldwijd gezien als de grootste bouwer van offshore windenergie. Het grootste offshore-windmolenpark ter wereld, het Dogger Bank Wind Farm (3,6 gigawatt) in de Britse Noordzee, wordt op dit moment gebouwd door de Britse onderneming. Het bedrijf neemt momenteel ook deel aan de aanbestedingen van de windmolenparken Hollandse Kust (west). Als onderdeel van die aanbesteding werkt het SSE Renewables onder meer samen met Microsoft en Avanade om voor de Nederlandse kust ’s werelds grootste digitale onderzoeksproject naar de impact van windmolenparken op het omliggende ecosysteem op te zetten.

  Visafslag

  Als SSE Renewables succesvol is in de aanbesteding, dan zal het bedrijf vanuit Den Helder gaan opereren. Het Britse bedrijf heeft inmiddels een bedrijfsruimte gehuurd in het gebouw van de voormalige visafslag aan het Nieuwe Diep. Het bedrijf wil de schepen die het windmolenpark gaan onderhouden laten varen op waterstof. Om een stabiele voorraad aan groene waterstof ter beschikking te hebben, wil SSE Renewables zelf groene waterstof gaan produceren in de haven van Den Helder. De waterstof die overblijft wil het bedrijf beschikbaar maken voor lokale initiatieven in Den Helder. ’Op deze manier kan een lokale waterstofhub ontstaan met veel potentie voor groei’, zo stelt het bedrijf.

  ,,Wind op zee speelt een belangrijke rol in de verduurzaming en draagt bij aan de wens om minder afhankelijk te worden van geïmporteerd aardgas’’, vertelt Dennis Breugelmans, projectdirecteur International Markets bij SSE. ,,Nederland is een toonaangevende offshore windmarkt in Europa en heeft enorme groeipotentie. Wij zien Den Helder als een ideale locatie voor de ontwikkeling van windmolenparken op zee en we zijn van plan om serieus te investeren in deze interessante gemeente.”

  Onderwijs

  Dankzij de opgeschroefde ambities van de Nederlandse overheid, zal het aantal windmolenparken op zee in de komende decennia flink worden uitgebreid. Voor de sector zal het een uitdaging worden om geschikt personeel aan te trekken om mee te gaan in deze groei. Mede daarom wil SSE Renewables vanaf komend jaar ook actief gaan samenwerken met onderwijsinstellingen in de regio Den Helder. Het bedrijf wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van praktijkgericht onderwijsmateriaal, zal stageplaatsen beschikbaar stellen en hoopt uiteindelijk ook studenten een mooie baan te kunnen bieden in deze sector.

  ,,De komst van SSE Renewables, als nieuwe speler in de lokale offshore-industrie in Den Helder biedt onderwijsinstellingen, scholieren en studenten in de regio Noord-Holland mooie kansen’’, reageert Odilon Romero, directeur bedrijfsopleidingen van Onderwijsgroep Noordwest-Holland (VONK). ,,Als vooruitstrevende kennisinstelling hebben wij nu dé mogelijkheid om samen met SSE Renewables toegepast en innovatief (maatwerk)onderwijs te ontwikkelen. Tevens kan SSE ons interessante stageplekken aanbieden, wat in de toekomst kan leiden tot duurzame banen in deze jonge groeisector.’’

  De plannen van SSE Renewables sluiten volgens directeur Jacoba Bolderheij ook goed aan bij de ambitie die Port of Den Helder heeft. ,,Port of Den Helder faciliteert en stimuleert windpartijen en de bijbehorende bevoorradingsketen om vanuit een vaste vestigingsplaats in Den Helder te opereren. Met het oog op de uitrol van de parken de komende jaren, biedt de haven van Den Helder een centrale locatie voor logistieke operaties gerelateerd aan deze offshore windparken. Wij zien er echt naar uit om onze propositie als pitstophaven voor de offshore verder uit te bouwen in deze sector en zullen de komst naar Den Helder van alle windoperators en de keten daaromheen, dan ook met veel energie en enthousiasme faciliteren.’’

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten