’Wil je een beroep indienen tegen bijvoorbeeld een bouwplan? Dan moet je wel eerst een zienswijze hebben ingediend’. Dat beweerde de gemeente Bergen. Maar het klopt niet, zegt de minister

Datum:
 • zondag 13 maart 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  

  BERGEN - Wil je beroep instellen tegen een plan van de gemeente? Dat kan, tenminste als je eerder een zienswijze hebt ingediend. Zo communiceerde de gemeente Bergen dat althans. Maar het klopt niet, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

   

  Suzanne Rijnja 12-3-2022

   

  De gemeente doet in de gemeentekrant regelmatig openbare bekendmakingen over bijvoorbeeld bouwplannen. Daarbij stond dat belanghebbenden een beroep konden indienen tegen zo’n plan, mits er eerder bezwaar was gemaakt door middel van een zienswijze (of wanneer kan worden aangetoond dat de belanghebbende niet in staat was om een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan in te dienen).

  Dit gebeurde onder meer bij bouwprojecten zoals Delversduin in Egmond aan Zee (162 woningen) en Monsmarem in Bergen aan Zee (11 woningen).

  Op verkeerde been

  Gemeenteraadslid Koos Bruin (Behoorlijk Bestuur Bergen) stapte hierom naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, want volgens hem klopt die gang van zaken niet. Dat had hij eerder ook al aangegeven bij de gemeente.

  Het ministerie geeft hem gelijk, laten ze in een brief weten. De communicatie van de gemeente Bergen klopt niet, want iedereen mag een beroep indienen. Ook zonder eerst ook een zienswijze opgestuurd te hebben.

  Het ministerie en de gemeente Bergen hebben afgesproken dat de beroepsclausules worden aangepast en dat de foutieve omschrijving niet langer bij de openbare bekendmakingen komt te staan. ’Hiermee wordt het risico weggenomen dat belanghebbenden op het verkeerde been worden gezet over hun recht’, schrijft minister Hanke Bruins Slot.

  Niet vernietigd

  Bruin denkt dat het college het bewust deed, om weerstand te voorkomen en daarmee bestemmingsplannen een grotere kans van slagen te geven.

  Hij vroeg het ministerie ook om de genomen raadsbesluiten te vernietigen of te schorsen. Daar gaat het ministerie niet in mee, omdat ’openbare bekendmakingen geen besluiten zijn’.

  Lees ook:

  ’Woningen Delversduin niet allemaal voor Egmonders’. Omwonenden maken bezwaar tegen plan voor 162 huizen

  Elf nieuwe woningen voor permanente bewoners in Bergen aan Zee. De appartementen komen te koop voor ’ver over de vier, vijf ton’


  Noordhollands Dagblad

   

  0 reacties :

  Een reactie posten