Rusland roept VN Veiligheidsraad bijeen, presenteert bewijs biolabs

Datum:
 • vrijdag 11 maart 2022
 • in
 • De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag op verzoek van Rusland bijeen voor een spoedzitting over de vermeende Amerikaanse biolabs in Oekraïne.


  11-3-2022


  Moskou zegt hard bewijs op tafel te zullen leggen dat het Amerikaanse Ministerie van Defensie actief betrokken was bij de productie van chemische en biologische wapens in het Oost-Europese land.

  Zowel Washington als Kiev ontkennen de beschuldigingen. De Verenigde Staten zeggen dat de beschuldigingen een teken zijn dat Moskou de wapens binnenkort zelf zou kunnen gaan gebruiken. Ook vanuit de Nederlandse regering klonk deze beschuldiging aan het adres van Rusland. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei donderdagavond in de Tweede Kamer zelfs letterlijk “angst te hebben voor een aanval door Rusland met chemische en biologische wapens”.

  Rusland heeft nu dus een spoedzitting aangevraagd van de Veiligheidsraad, waarin het zegt harde bewijzen te zullen presenteren voor de Amerikaanse betrokkenheid bij het produceren van chemische en biologische wapens in laboratoria in Oekraïne. Wat precies die harde bewijzen zijn, is nog niet bekend. De spoedzitting begint om 16:00 uur Nederlandse tijd.

  Steeds meer aanwijzingen

  Donderdag werd bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Oekraïne geadviseerd heeft om ziekteverwekkers met een hoog risico die zich in de 'volksgezondheidslaboratoria' van het land bevinden, te vernietigen om 'mogelijke lekkages' te voorkomen, waardoor ziekten onder de bevolking zouden kunnen worden verspreid, zo liet de WHO donderdag weten.

  De WHO wilde niet zeggen wanneer zij de aanbeveling had gedaan en gaf ook geen bijzonderheden over de soorten ziekteverwekkers of toxines die in de Oekraïense laboratoria waren ondergebracht. Het agentschap gaf ook geen antwoord op vragen over de vraag of zijn aanbevelingen waren opgevolgd.

  Dit belastende nieuws volgt na de bekentenis van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Victoria Nuland, woensdag tijdens een toespraak voor de Amerikaanse Senaat. Nuland vertelde dat de Amerikaanse regering "bezorgd was over het feit dat biologische onderzoeksinstallaties in Russische handen zouden kunnen vallen, als gevolg van het aanhoudende conflict in Oost-Europa". Ook zijn er andere aanwijzingen voor de Amerikaanse betrokkenheid.


  BLCKBX  0 reacties :

  Een reactie posten