Absurde hoop: LNG-gas is geen alternatief voor Russische gas

Datum:
 • dinsdag 15 maart 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  Volgens de huidige stand van zaken is dat echter een complete illusie.  Absurde hoop: LNG-gas is geen alternatief voor Russische gas


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Om de afhankelijkheid van de Duitse energievoorziening van Russische gasleveringen te verminderen, wordt door de politiek steeds opnieuw de omschakeling op duur en milieuvervuilend Amerikaans LNG-gas in gesprek gebracht. Volgens de huidige stand van zaken is dat echter een complete illusie.

  Enkele cijfers: de op dit moment nog werkende Oostzee-pijpleiding Nord Stream 1 levert per jaar 55 miljard m³ Russisch gas naar Duitsland – Rusland houdt zich tot nu toe aan zijn verplichtingen, ondanks de sanctiespiraal. Het idee om dit volume door Amerikaans fracking-gas (lng), dat geleverd moet worden in speciale tankers, te vervangen, is alleen al puur rekenkundig onjuist. De inhoudelijke capaciteit van een actuele lng-tanker bedraagt 147.000 m³. Grotere tankers met een capaciteit van 250.000 m³ worden gepland. Er bestaan er al een paar.

  Om de jaarlijkse capaciteit van Nord Stream 1 te vervangen, zouden ongeveer 374.150 overtochten dwars over de Atlantische Oceaan nodig zijn. Elk jaar zouden er per dag rekenkundig bekeken 1025 lng-tankers de havens moeten uitlopen.

  Maar in 2018 waren er maar in totaal ongeveer 470 van zulke tankers in de wereld. Vanwege de hoge constructiekosten (ongeveer $ 200 miljoen pers chip) worden lng-tankers pas op stapel gezet wanneer er sprake is van een langdurige charter van ongeveer 20 jaar.

  Ook bestaat er geen adequate infrastructuur in Europa om de benodigde reusachtige hoeveelheden lng om te slaan. In heel Europa bestaan op dit moment 29 lng-terminals. Voor deze 29 terminals in Europa zou de rekenkundige behoefte betekenen dat de benodigde 1025 schepen in 29 terminals gelost zouden moeten worden: dat zouden 35 of 36 schepen per dag per terminal zijn. Een volledige tanklading zou in 40 minuten gelost moeten zijn. Ook dat is onrealistisch: het lossen duurt bij de huidige tankers met 147.000 m³ inhoud 20 uur. Bij de toekomstige tankers met een inhoud van 250.000 m³ zou dit 30 uur duren.

  De hoop op lng-gas als alternatief voor goedkoper en milieuvriendelijker Russisch gas, waarvan de Duitse regering koste wat het kost wil afzien, is dus – in ieder geval betreffende de komende jaren – bijna absurd. Ze herinnert aan de hoop op “wonderwapens” in de Tweede Wereldoorlog.

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  1 reacties :

  Anoniem zei

  1 m3 LNG (vloeibaar) wordt ~600x het volume na verwarming tot gas vorm, jouw 147.000 m3 (vloeibaar) wordt dus ong. 88 miljoen m3 (als gas), het vervangen van Nord Stream 1 (55 miljard m3) vergt dan 625 bootreisjes, oftewel 2 per dag.

  Een reactie posten