’We zijn het afvoerputje van de Wieringermeer’

Datum:
  • donderdag 17 februari 2022
  • in
  • Categorie: , ,
  •  


    HOLLANDS KROON - HIPPOLYTUSHOEF


    ARBEIDSMIGRANTEN  Wat te doen tegen panden die onvergund worden omgebouwd? 


    Lars van der Bel 17-2-2022


    Het geeft veel onrust, is algemeen bekend en geldt voor alle dorpskernen 

    De leefbaarheid in dorpen als Hippolytushoef en Den Oever kachelt achteruit Lars van der Bel 

    De dorpsgemeenschappen op Wieringen maken zich zorgen om de afgenomen leefbaarheid van de dorpen en het snel toegenomen aantal verblijven voor arbeidsmigranten. Velen daarvan zijn onvergund, blijkt nu. Lilian Peters en Dirk Tijsen weten wat er te doen staat: ’Er zijn regels, nu moeten ze nog worden nageleefd’. 


    Lilian Peters neemt ons even mee naar de Hoofdstraat van Hippolytushoef uit haar jeugd. „Drie modezaken, twee schoenenwinkels, nog twee stoffenwinkeltjes ook volgens mij, een bioscoop, een boekwinkel en nog wat van die zaken. Het was vroeger een levendige straat met veel ondernemers. Maar als je het nu bekijkt, ik denk dat je rustig kunt zeggen dat de leefbaarheid in dorpen als Hippolytushoef en Den Oever achteruit kachelt.” 

    Het is een constatering die wordt gedeeld door bewoners en ook navolging vindt in dorpen buiten Wieringen, weet Peters. ’Het geeft veel onrust, is algemeen bekend en geldt voor alle dorpskernen in de Noordkop.’ Wat volgens Peters niet meehelpt, is dat veel van de voormalige winkelpanden worden omgebouwd tot woningen voor arbeidsmigranten. 

    Vieze gordijnen 

     „Het vervelende is dat het er niet mooier op wordt. Ze hangen wat van die vieze gordijnen voor de ramen, en dat is het dan. Je kan er toch wat moois van maken, denk ik dan. Het toerisme raak je op deze manier ook kwijt. Als je hier in Hippolytushoef ergens een bakje koffie wil, moet je naar de supermarkt. Dat gaat me na aan het hart.” 

    Lilian Peters wordt er regelmatig op aangesproken als ze haar rondje door het dorp doet. „Als ik boodschappen aan het doen ben bijvoorbeeld. Dan komen mensen op me af omdat ze denken dat ik het als raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks wel kan oplossen. Maar dat kan ik niet. Ik maak geen beleid, ik kan het alleen controleren en vragen stellen.” 

    Hoeveel 

    Dat vragen stellen heeft Peters vorige maand gedaan, aan het college van de gemeente Hollands Kroon. De vragen die ze stelde, moesten een indicatie geven van hoeveel verblijven voor ’niet recreatieve logies’, oftewel arbeidsmigranten, zijn verleend in Hippolytushoef. Gezien haar ervaringen op het dorp en de geluiden die ze bij bewoners opving, moest dat een behoorlijk aantal zijn, zo verwachtte ze. 

    Maar wat bleek: er zijn ’maar’ twee vergunningaanvragen bekend en goedgekeurd. Een stamt uit 2018 en is bedoeld voor het oude partycentrum Concordia, de ander komt uit 2021 en betreft het voormalige restaurant Mieke’s Eten en Drinken. Verder gaf de gemeente aan het dat wel degelijk noodzakelijk is om een vergunning aan te vragen indien een woning of winkelpand voor ’niet recreatieve logies’ wordt omgebouwd. Het schetst volgens Peters het probleem in een notendop: er wordt amper gecontroleerd, terwijl er toch behoorlijk wat arbeidsmigranten onvergund in de dorpskernen huizen. 

    Dirk Tijsen, voormalig visser en ’financiële man’ laat het zien tijdens een kleine rondgang door het dorpscentrum. Binnen een straal van vijftig meter rond zijn huis aan de Hoofdstraat wijst hij zes plekken aan waarvan hij weet dat er arbeidsmigranten wonen. 

    „Wat Lilian zegt, is waar. Tien jaar terug was dit echt een bruisend dorpscentrum. Dat zie je nu verdwijnen.” Hoewel hij er niet vrolijk van wordt, begrijpt Tijsen het wel. „Dat rekensommetje kan je maken op de achterkant van een sigarendoos. Neem De Harmonie hier. Je zet er wat gipswandjes in en met tien man keer twintig euro per dag, zit je op 6000 euro in de maand. Ga daar maar eens een restaurant voor runnen.” 

    Volgens Tijsen zou het ontmoedigd moeten worden om de bestemming van een horecagelegenheid te wijzigen. Maar de geldende regels zouden wat hem betreft ook duidelijker moeten worden. „Niemand weet wat toegestaan is. Ik moet wel weten dat ik rechts moet rijden, anders gaat het fout. We zijn op deze manier het afvoerputje van de Wieringermeer. Laat die bedrijven het daar zelf oplossen en niet al hun personeel afschuiven op ons.” 

    Peters: „Het laatste dat we willen is dat mensen elkaar gaan verklikken, maar het moet wel zichtbaarder worden. De dorpsraad van Kreileroord heeft dat bijvoorbeeld heel goed aangepakt, namens de hele gemeenschap. Maar de gemeente moet ook handhaven. Er zijn regels, nu moeten ze nog worden nageleefd. En we moeten ons misschien ook wel afvragen wat we nou precies willen. Er is nu bijvoorbeeld weer goedkeuring gegeven aan een kas voor honderd hectare aan komkommers, goed voor zeshonderd man personeel.
     Waar denk je dat zij moeten wonen?”

    Noordhollands Dagblad



    1 reacties :

    Anoniem zei

    Regels zijn voor de burgers en zijn niet bedoeld voor overheden.
    Burgers worden gecontroleerd maar wie controleert de overheden? Helemaal niemand en als er eens een poging wordt gedaan door dappere burgers dan zijn er altijd wel rechters te vinden die diezelfde overheden dan in het gelijk stellen en de burgers in het ongelijk.

    Een reactie posten