Vaccinatieschade? Zorg voor goede juridische hulp!

Datum:
 • dinsdag 1 maart 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Denk je dat je vaccinatieschade hebt opgelopen en wil je weten of je recht hebt op een schadevergoeding?


  24-2-2022


  Vaccinatieschade? Zorg voor goede juridische hulp!

  Door mr. Frank Stadermann

   

  Denk je dat je vaccinatieschade hebt opgelopen en wil je weten of je recht hebt op een schadevergoeding? Dan heb je juridische hulp nodig. Want bij het verhalen van vaccinatieschade komt nogal wat kijken.

  Allereerst zal moeten worden vastgesteld of de schade inderdaad een gevolg van het vaccin is. Er moet, zoals juristen dat noemen, sprake zijn van causaal verband tussen de prik en het letsel.

  Vervolgens moet worden vastgesteld wie er eigenlijk aansprakelijk is. Dat kan de fabrikant van het vaccin zijn. Hij kan aansprakelijk zijn als achteraf het vaccin niet de veiligheid bood die men daarvan mag verwachten (art. 6:186 Burgerlijk Wetboek).

  Maar misschien is ook wel de arts aansprakelijk die het vaccin heeft ingespoten of onder wiens verantwoordelijkheid dat is gebeurd. Dat kan het geval zijn als hij voorafgaand aan het zetten van de prik geen of onvoldoende informatie daarover heeft gegeven. Dan is er geen sprake geweest van een zogenaamd informed consent. Die aansprakelijkheid kan er dus zelfs zijn als het vaccin wél de veiligheid bood die men daarvan mag verwachten. Ook kan de arts aansprakelijk zijn omdat het vaccin moet worden beschouwd als een zogenaamde hulpzaak waarvoor de arts verantwoordelijk is.

  Het beoordelen van een vaccinatieschadeclaim en het inschatten van de kansen is specialistenwerk. Niet iedere jurist is in staat om vaccinatieschadezaken goed te behandelen. We zien dat er nu advocaten opstaan die zeggen dat zij vaccinatieschades kunnen behandelen maar zij beschikken niet over de vereiste papieren.

  In Nederland zijn er een paar honderd advocaten die wel een dergelijke zaak kunnen behandelen. Dat zijn advocaten die een speciale, zware opleiding hebben gevolgd tot letselschadeadvocaat en die lid zijn van de Vereniging van Letsel Schade Advocaten (LSA).


  Neem dus altijd een advocaat in de arm die door de LSA is erkend. 

  LSA-advocaten zijn te vinden in het hele land.
  Op de website www.lsa.nl vind je meer informatie.
  1 reacties :

  Anoniem zei

  De advocaten zullen het druk krijgen, tenminste als ze dergelijke zaken in dit landje nog MOGEN behandelen.

  Een reactie posten