Microturbines op erven volgende ’kleine’ stap richting verduurzaming

Datum:
 • zaterdag 5 februari 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 •  SCHAGEN -Microturbines op erven volgende ’kleine’ stap richting verduurzaming   Lars van der Bel 5-2-2022


  De gemeente Schagen is deze week positief verrast door de opkomst bij de informatiebijeenkomst over microturbines bij boerenbedrijven. Meer dan vijftig agrariërs hadden de moeite genomen om iets te weten te komen over de relatief kleine en ranke windmolens. 

  De zogenoemde microturbines zijn windmolens met een ashoogte tot vijftien meter hoog die op jaarbasis zo’n 40.000 kilowattuur opbrengen. 

  „Dit staat gelijk aan een gemiddelde koeienboer”, zegt projectleider Duurzaamheid Philippine van der Kleij. „Ter vergelijking: een huishouden gebruikt zo’n 3000 kilowattuur.” Gezien de windsnelheden in de Noordkop zijn de molens van rond de 70.000 euro binnen zeven tot negen jaar terugverdiend, weet Van der Kleij, terwijl ze minimaal twintig jaar mee moeten gaan. 

  Impact 

  De oplettende burger zal aanvoeren dat de gemeente Schagen tot dusver geen zoekgebieden heeft voor windenergie, alleen voor zonneparken. Maar microturbines staan hier geheel los van en moeten dan ook vooral niet verward worden met de grote windmolens, legt Van der Kleij uit. „Windmolens zoals die in de polders om ons heen, hebben echt een veel grotere impact op het landschap. De hoogte van een microturbine is vergelijkbaar met een grote volgroeide boom. En zelfs als het heel hard waait, valt het geluid van de turbine weg tegen het geruis van bomen op de achtergrond.” 

  Buitengebieden 

  Daarnaast is ervoor gekozen om alleen een vergunning te verlenen aan agrariërs in buitengebieden die de turbines op of dicht rond hun erf bouwen, zonder dat de turbine vanaf de weg of omliggende bewoning prominent in het zicht is. 

  „Uit onderzoek bleek dat hier voldoende draagvlak voor is.” De gemeente bereidt inmiddels een beleidsnotitie voor met een duidelijk afwegingskader, zodat aanvragen voor de plaatsing van deze kleine windmolens helder en snel afgehandeld kunnen worden. 

  De microturbines zullen geen overbelasting vormen voor het elektriciteitsnet, besluit Van der Kleij. „Agrariërs die voor een vergunning in aanmerking komen, mogen maximaal één microturbine bouwen. Daarmee kunnen ze nog op het net voor kleingebruik aangesloten worden. En daar is nog wel wat ruimte beschikbaar, weten we dankzij Liander.”

  Den Helder 

  Ook de gemeente Den Helder is bezig met de totstandbrenging van een beleid rondom microturbines.

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Dekker zei

  Gek toch dat de vogelstand achteruit holt met al die zwaaipalen en zonnepanelen weides, of niet?
  We moeten nog steeds van de politiek geloven dat die zwaar gesubsidieerde windturbines onze redding zijn. Wat er dan niet bij wordt verteld is dat de burgers opdraaien voor de subsidies, maar dat is te verwachten van politici.
  Ze zijn in staat om hun eigen moeder nog een poot uit te draaien als ze er zelf beter van kunnen worden.

  Een reactie posten