Met Rutte en Hoekstra staat Nederlands internationale aanzien op het spel

Datum:
  • maandag 14 februari 2022
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Wij hebben grote belangen op het wereldtoneel, schrijft Zihni Özdil. Hij hoopt dat de Hollandse horken Mark Rutte en Wopke Hoekstra niet al te veel brokken maken.

    Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.


    Wie de geschiedenis van Engeland als diplomatieke powerhouse in acht neemt, kan alleen maar huilen bij het zien van de nieuwsbeelden deze week.

    Liz Truss, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, was in Moskou om de crisis omtrent Oekraïne te bespreken met haar Russische collega Sergej Lavrov. Van tevoren had zij sancties aangekondigd voor het geval Rusland Oekraïne zou binnenvallen. Welke sancties dat dan zouden zijn, wist ze niet.

    Gênante ontmoeting Britse minister Truss met Russische minister Lavrov

    De ontmoeting met Lavrov was nog gênanter. Truss begon steeds alweer te praten terwijl de vertalers in de oortjes nog bezig waren om de uitspraken van de gesprekspartners te vertalen. Lavrov moest haar bij de hand nemen. Hij fluisterde met een gebaar alsof Truss een kleuter was. Alsof hij zei: lieve schat, heel even wachten tot de vertalers klaar zijn.

    Truss heeft zelf überhaupt geen kennis van geopolitiek, geschiedenis, internationale belangen en nuances om het gesprek met Lavrov op een minimaal niveau te kunnen voeren. Naar verluidt had Lavrov meteen door dat hij met een onbenul te maken had en werd ronduit sarcastisch tijdens het gesprek.


    Lees ook deze column van Robbert de Witt over Poetins onopvallende meesterstrateeg: Sergej Lavrov

    De hele vertoning eindigde in een hallucinante persconferentie waarin Lavrov zijn Britse collega ‘doof’ noemde en insinueerde dat hij zijn tijd had verspild. Daarna liep hij prompt naar de uitgang. De vernedering van de ooit zo gerespecteerde Britten was compleet.

    Liz Truss is een buitengewoon eenvoudig mens. En dan doel ik niet op sociale klasse of afkomst. Dan doel ik op de basale competenties die een minister van Buitenlandse Zaken moet hebben. Die heeft ze niet. Voor ze de politiek inging, was ze vooral actief in een ‘libertaire’ (dat is tegenwoordig codewoord voor infantiel Ayn Randiaans gezwets) denktank. Een intellectuele onbenul zonder internationale ervaring die, to make matters worse, om het nog een graadje erger te maken in de Britse pers bekendstaat om haar ‘directheid’.

    Het enige wat ze tot nu toe heeft gepresteerd, geheel in stijl van de Britse premier Boris Johnson, is foto’s produceren van zichzelf als minister in het buitenland. Niet de inhoud, wel het beeld. De Financial Times noemt haar, niet geheel onterecht, een ‘political joke’, een grote politieke grap.

    Rutte en Hoekstra wedijveren om Truss om de prijs geopolitiek lachertje

    Onze premier Mark Rutte (VVD) en onze minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) wedijveren met Truss om de prijs van geopolitiek lachertje. ‘Rutte waarschuwt Poetin’, kopte de Volkskrant bijvoorbeeld. Want onze premier voelde zich geroepen tegen Rusland te zeggen: ‘De kosten van agressie zullen hoog zijn.’

    Waarop is deze stoere praat van Rutte gebaseerd? In elk geval niet op het belang van Nederland. De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz begrijpen dat de wereld is veranderd. Europa is, zeker na de Brexit, geen vanzelfsprekend schoothondje van de Verenigde Staten meer. Niet Amerikaans wapengekletter, maar de-escalatie is in ons eigen belang. Duitsland en Frankrijk bewandelen overigens al heel lang deze verstandige weg. Zo hebben beide landen eerdere pogingen van Amerika om Oekraïne uit te nodigen voor toetreding tot de NAVO geblokkeerd.

    Een wereldvreemde pindakaasfabriekmanager uit het Haagse Benoordenhout die niet meer dan drie zinnen steenkolenengels kan praten daarentegen, heeft niet de intellectuele capaciteit of de visie om te begrijpen wat er allemaal op het spel staat. Zo is een belangrijke reden voor Amerika om zo hard op de grote trom te slaan tegen Rusland ervoor te zorgen dat de Europese Unie onder controle blijft.

    Iets wat het Nederlandse volk overigens wel doorheeft. Volgens een peiling van Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael vindt 60 procent van de bevolking dat Nederland neutraal moet blijven als er een nieuwe Koude Oorlog met Rusland komt. Nederlanders hebben, kortom, veel meer geopolitiek benul dan hun minister-president.

    Hoekstra zo mogelijk nog grotere geopolitieke onbenul dan Rutte

    Onze minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is zo mogelijk een nog grotere geopolitieke onbenul dan Rutte. Als minister van Financiën had hij het al voor elkaar gekregen op een buitengewoon gênante wijze heel Zuid-Europa te schofferen.

    Geen stuiver extra naar Zuid-Europa, schreef Jelte Wiersma in dit omslagverhaal van 28 mei 2020

    Waarom het CDA-establishment Hoekstra, een zouteloze technocraat van de bankenlobby, überhaupt ooit heeft binnengehaald als ‘politicus’ zal ik nooit begrijpen. Maar hoe Rutte hem minister van Buitenlandse Zaken maakte, tart elke verbeelding. Sigrid Kaag was, wat je ook van de rest van D66 vindt, wel zeer capabel als minister van Buitenlandse Zaken. Alleen kon ze niet meer terug naar die positie. Ze had immers moeten aftreden na een motie van afkeuring inzake de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan, die te wijten was aan haar ambtenaren. Op zijn beurt had Hoekstra als minister van Financiën een prominente verantwoordelijkheid inzake het aftreden van het kabinet wegens het Toeslagenschandaal.

    Dus wat doet Rutte bij de invulling van zijn nieuwe kabinet-Rutte IV? Even naar zijn spreekwoordelijke Excel-sheet kijken, om vervolgens Kaag en Hoekstra van stoeltje te laten wisselen. Zo, dat probleem is ook weer opgelost, dacht onze pindakaasfabriekmanager-in-chief.

    Buitenlandse Zaken is niet zomaar een ministerie

    Buitenlandse Zaken is niet zomaar een ministerie. Dat zo’n ministerie moet worden geleid door iemand die wereldwijs is, tact, decorum en interculturele sensitiviteit tentoonspreidt en zijn woorden weet te doseren. Dat zo iemand een basale intellectuele kennis moet hebben van de geopolitieke geschiedenis en het internationale speelveld. Dat anders het aanzien van Nederland, onze handelspositie en, daarmee, ons verdienvermogen risico loopt. Aan al deze hogere doelen denkt Rutte niet. Omdat hij daarvoor simpelweg de skills niet heeft. Het ontbreekt hem aan de juiste vaardigheden.

    Ons rest alleen nog de hoop dat Rutte en Hoekstra zo min mogelijk naar het buitenland gaan. En, wanneer ze dat wel doen, zo veel mogelijk hun mond zullen houden. Het internationale aanzien van Nederland is veel te belangrijk om te worden verpest door Hollandse horken.

    0 reacties :

    Een reactie posten