Het Pentagon wil niet dat je deze documenten over biolabs in Oekraïne ziet

Datum:
 • zaterdag 26 februari 2022
 • in
 • Categorie: , ,
 • Oekraïne heeft geen controle over de militaire biolabs.
   

  Het Pentagon wil niet dat je deze documenten over biolabs in Oekraïne ziet


  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:23

  De Amerikaanse ambassade in Oekraïne heeft zaterdag alle documenten over door het Pentagon gefinancierde biolabs in Oekraïne verwijderd van haar website. Dat schrijft onderzoeksjournaliste Dilyana Gaytanzhieva op social media.

  Het ambassadepersoneel is vergeten een document te verwijderen waaruit blijkt dat het Pentagon twee nieuwe biolabs financiert in Kiev en Odessa.

  Oekraïne heeft geen controle over de militaire biolabs. De Oekraïense overheid mag geen gevoelige informatie over het programma openbaren. Daarnaast heeft het Pentagon toegang gekregen tot Oekraïense staatsgeheimen.

  Onder verdachte omstandigheden

  Eén van de laboratoria bevindt zich in Charkov, de op één na grootste stad van Oekraïne. In januari 2016 stierven daar in twee dagen tijd minstens 20 Oekraïense soldaten aan een griepachtig virus. Nog eens 200 soldaten belandden in het ziekenhuis. De Oekraïense overheid maakte geen melding van de overleden soldaten.

  In het zuidoosten van Oekraïne, waar ook een aantal biolabs staan, brak in 2018 onder verdachte omstandigheden hepatitis A uit. In januari 2018 werden in de stad Mykolajiv 37 mensen met hepatitis A opgenomen in het ziekenhuis. De politie stelde een onderzoek in. In dezelfde stad raakten in 2015 meer dan 100 mensen besmet met cholera.

  pentagon

  Foto: Dilyana.bg

  Massavernietigingswapens

  In de zomer van 2017 werden in de stad Zaporizja 60 mensen met hepatitis A opgenomen in het ziekenhuis. In juni 2017 belandden 19 kinderen uit een weeshuis in het ziekenhuis door hepatitis A. In november dat jaar werden ook in Charkov gevallen van hepatitis A gemeld.

  De Verenigde Staten en Oekraïne hebben gezamenlijk het Science and Technology Center in Ukraine (STCU) opgezet. De afgelopen 20 jaar heeft het STCU ruim 285 miljoen dollar geïnvesteerd in zo’n 1850 projecten die zijn uitgevoerd door wetenschappers die eerder werkten aan de ontwikkeling van massavernietigingswapens, ontdekte de onderzoeksjournaliste.

  De documenten staan ook hier op haar website.


  0 reacties :

  Een reactie posten