Wetenschappers: zon blokkeren tegen klimaatverandering is gevaarlijk

Datum:
 • donderdag 27 januari 2022
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Het blokkeren van zonnestralen om opwarming van de aarde tegen te gaan is gevaarlijk en moet niet normaal worden.


  MARC SEIJLHOUWER 18 januari 2022,


  Dat schrijven zestig wetenschappers in een brief over de risico’s van geo-engineering, het aanpassen van de natuur met technologie.

  De aarde warmt op, met catastrofale gevolgen. Maar om die opwarming te stoppen is het geen goed idee om de zon (gedeeltelijk) te blokkeren, aldus de wetenschappers. Hoewel het kan helpen om de opwarming te stoppen, is het onmogelijk om zulke technische hoogstandjes verantwoord uit te voeren.

  De belangrijkste reden waarom de zon blokkeren ongewenst is: het verstoort ecosystemen nog meer dan klimaatverandering zou doen. Zo zouden de moessonregens in Azië en Afrika kunnen verstoren. Het gevolg: mislukte oogsten en hongersnood voor miljoenen en miljoenen mensen.

  Snelle temperatuurstijging

  Ook is de vraag hoe je de blokkade van zonlicht ooit zou kunnen opheffen. Als je eenmaal begint, zit je voor altijd vast aan de techniek. Stop je namelijk, dan kan er een ‘schok’ optreden waardoor de temperatuur op aarde in een keer snel stijgt. Dat is nog gevaarlijker dan de geleidelijke opwarming waar we nu mee te maken hebben.

  Technisch is het blokkeren van zonlicht mogelijk. De meest voor de hand liggende techniek gebruikt reflecterende deeltjes (in het bijzonder sulfaat) die de hoge atmosfeer in worden geblazen en daar het zonlicht van het aardoppervlak af houden. Zoiets kan ook gebeuren als er grote vulkanen uitbarsten; de roetdeeltjes kunnen dan een wereldwijde temperatuurdaling veroorzaken, tot alle deeltjes weer neerdalen naar het oppervlak.

  Er zijn ook andere technieken die wat verder gezocht zijn. Een satelliet die als grote parasol dient, bijvoorbeeld. Maar ze hebben allemaal hetzelfde effect: minder zonlicht op aarde. Dat zorgt voor koeling, maar ook voor een heleboel andere dingen.

  Wet tegen geo-engineering

  Overheden moeten zo snel mogelijk wetten maken die dit soort ‘solar geo-engineering’ aan banden leggen. Anders bestaat het risico dat deze technieken in de toekomst, naarmate de situatie rond klimaatverandering nijpender wordt, alsnog toegepast worden. Kortetermijnwinst in ruil voor grote rampen in de toekomst. Gezien hoe het beleid rond het klimaat tot nu toe verloopt, lijkt de vrees van de wetenschappers gegrond.

  CHANGE INC.


  0 reacties :

  Een reactie posten