Veteraan over coronaprotest: ‘ME en Romeo’s openden klopjacht op ons, het was een verschrikkelijke overmacht’

Datum:
 • maandag 3 januari 2022
 • in
 • Categorie: ,
 • iZondag vormden de veteranen op en rond het Museumplein een beschermende haag om de demonstranten.


  3 januari 2022 


  Een aantal van hen, waaronder woordvoerder Raf Jansen, werd opgepakt en naar het arrestantencomplex aan de Flierbosdreef in Amsterdam gebracht. Daar verzamelde zich vervolgens een grote menigte.

  Eén van de veteranen zei in gesprek met Katja Gelbwesten, die op Facebook verslag deed van de demonstratie, dat ze tot drie keer toe waren ingesloten door ME en vooral Romeo’s oftewel undercoveragenten.

  “Ze hebben tot drie keer toe geprobeerd onze woordvoerder, Raf, te arresteren. We hebben Raf tot twee keer toe kunnen ontzetten uit de handen van de Romeo’s. Een derde keer werden wij door zo geweldig veel Romeo’s ingesloten – het was zo’n verschrikkelijke overmacht dat wij niks konden doen,” zei de veteraan. “Ze waren met veel te veel.”

  Wij komen echt terug

  “Daarna is er een klopjacht op ons ontstaan,” vervolgde hij. “We hebben ons burgertenue zoveel mogelijk aangetrokken, we zijn ook gaan verspreiden in de stad zodat wij de Romeo’s op een dwaalspoor gezet hebben.”

  De veteraan legde uit dat ze bij de eerste blokkade een cordon hadden gevormd voor de ME, die klaarstond met honden en knuppels, om de demonstranten voorbij te laten gaan. “We zijn doorgebroken, tot de volgende blokkade, waar we weer een linie hebben gevormd en daar hebben ze weer onze woordvoerder proberen te pakken.”

  Op de vraag wat de aanleiding was voor de klopjacht antwoordde de veteraan: “Ik denk dat ze ons willen demotiveren om niet meer op te treden. Helaas, wij worden juist extra gemotiveerd om terug te komen. Niet om geweld te gebruiken, maar om demonstranten een kans te geven op te komen voor hun grondrechten. Daar zijn wij voor. Daar staan wij voor. En daar blijven wij voor staan. Wij komen echt terug.”

  Die derde keer was too much

  Jansen, die bij Dutchbat II diende als hospik, was dezelfde avond weer op vrije voeten. Hij liet weten dat hem ‘obstructie’ ten laste was gelegd. Hij zei tegen Gelbwesten dat hij op een gegeven moment een hond aan zijn linkerhand had terwijl twee ME’ers hem aan het slaan waren.

  Toen Jansen de demonstranten had begeleid en op de terugweg was, stond een enorme groep Romeo’s hem op te wachten. “Die derde keer was too much,” zei hij. “Ze waren met heel veel.”


  0 reacties :

  Een reactie posten