E


Visegrád-staten in het vizier van de globalisten

Het medio december overeengekomen belang in Gremi Media is de tweede investering van Pluralis na de verwerving van een 34%-belang in het Slowaakse Petit Press. Naast Rzeczpospolita en Parkiet heeft Gremi ook een meerderheidsbelang in e-Kiosk, een dienst die abonnementen op elektronische kranten aanbiedt, en KancelarieRP, een netwerk van advocatenkantoren.

De eigenaar van Gremi, KCI, dat wordt gecontroleerd door twee bedrijven die eigendom zijn van de Poolse zakenman Grzegorz Hajdarowicz, zei dat het in Pluralis een “sterke en betrouwbare partner” had gevonden. Het bedrijf voegde eraan toe dat de overeenkomst de “aantrekkelijkheid van de inhoud” zou verhogen en de klanten via nieuwe technologieën “sneller en gemakkelijker” toegang tot informatie zou geven.

“De situatie op de Poolse mediamarkt wordt steeds moeilijker,” vertelde Hajdarowicz Rzeczpospolita in november, toen het nieuws van de voorlopige deal voor de overname werd aangekondigd. “De druk van de politiek heeft een steeds negatiever effect.”

Tegen “nepnieuws”, voor “verscheidenheid van meningen

MDIF zelf schrijft over de aandelenaankoop:

“In veel delen van Europa staan onafhankelijke nieuwsmedia onder toenemende druk nu de pluraliteit wordt bedreigd en de desinformatie toeneemt. De laatste tien jaar is er in de hele regio een golf van eigendomsovernames geweest.

Gremi en Petit Press zijn sterke nieuwsbedrijven die gebouwd zijn op de principes van kwaliteitsjournalistiek. Beide zijn toonaangevende bronnen van betrouwbaar nieuws en diversiteit van opinies in hun landen, en onze investering kan hen helpen hun groeistrategieën uit te voeren”.

Eerder ging het gerucht dat de Poolse staatsoliereus Orlen in vergevorderde besprekingen was om Gremi Media over te nemen. Orlen heeft onlangs een andere uitgeverij, Polska Press, overgenomen, die honderden lokale kranten en websites bezit, een stap die door de regering werd toegejuicht, maar die van linkse en globalistische zijde verdere kritiek op de mediavrijheid uitlokte.

Hajdarowicz zelf werd ervan beschuldigd nauwe banden te onderhouden met de belangrijkste oppositiepartij, het Burgerplatform (PO), en conservatieve stemmen uit de Rzeczpospolita te hebben verdreven nadat hij de krant in 2011 had overgenomen.

Polen’s president verhindert nieuwe mediawet

In dit verband was het veto van de Poolse president Andrzej Duda tegen de geplande mediawet van de conservatieve regering eind december waarschijnlijk fataal. De wet zou hebben bepaald dat een niet-Europese eigenaar niet meer dan 49% van een Pools mediabedrijf mag bezitten. Dit zou het voor Soros en co. in ieder geval moeilijker hebben gemaakt om hun ambities, het vernietigen van de media, te verwezenlijken. De verhoging van het aandeel van 40 % tot meer dan 50 % zou immers gemakkelijk moeten zijn voor de miljardair en zijn netwerken.

Volgens president Duda zou het wetsvoorstel echter in strijd zijn geweest met bepalingen van een economisch verdrag tussen de VS en Polen dat in de jaren negentig is ondertekend. Polen had miljarden dollars aan boetes kunnen krijgen als hij de wet had ondertekend.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

  • T