'De logica in het coronabeleid is zoek', zeggen burgemeesters in noodkreet

Datum:
 • donderdag 20 januari 2022
 • in
 • Categorie: ,
 •  ARNHEM - Burgemeesters van zo'n dertig steden schrijven in een noodkreet aan het kabinet dat het coronabeleid fundamenteel moet worden herzien.


  anp 20-1-2022


  Ook de burgemeesters Hubert Bruls, Ahmed Marcouch en Ton Heerts van Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn hebben die ondertekend.

  De logica in het coronabeleid is zoek, vinden de burgemeesters. Dit beleid trekt een te zware wissel op burgers en lokaal bestuur, schrijven de burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam) en Paul Depla (Breda) in een opiniestuk in de Volkskrant mede namens hun collega's.
  De ad-hocmaatregelen van de overheid trekken volgens de auteurs 'een te grote wissel op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen in het bestuur'.
  "Het is feitelijk onmogelijk maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen. Het put het handhavingsapparaat niet ­alleen uit, maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan."
  "Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat mag het coronabeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding. Dan brokkelt het gezag juist verder af. Wij dringen er bij het kabinet en het parlement dan ook op aan om het coronabeleid fundamenteel te herzien", aldus de ondertekenaars.
  "Als burgemeesters kiezen wij er tot slot in overgrote meerderheid telkens voor om de kabinetsmaatregelen uit te voeren en te handhaven met de middelen die wij hebben. Wij willen niet dat de chaos groter wordt, noch dat de woede toeneemt."

  0 reacties :

  Een reactie posten