Een gastbijdrage van Willem Spaans.

Na de alpha leerinstellingen, met name de UVA (Universiteit Republiek Amsterdam) volgden de gamma faculteiten (geneeskunde en microbiologie) de geldstromen. Technische beta universiteiten bleven redelijk onafhankelijk. Hoewel ik als vervangend civiel docent aan de TUDelft al 20 jaar geleden de hersenspoeling omtrent de klimaat hysterie merkte. Boze – lees bange – studenten als ik in de collegezaal vertelde dat we ons weliswaar moesten voorbereiden mocht het klimaat toch catastrofaal veranderen, maar er tot op heden geen enkele reden tot ongerustheid en geldverspilling was en is. Non-regret.

Twintig jaar later hoor ik Timmermans in Glasgow verkondigen dat er klimaatslachtoffers bestaan, Te weten in Bangladesh verstikkende overbevolking), Sudan (draagcapaciteit dramatisch overschreden) en Belgie-Duitsland met een miraculeuze escape van Nederland.

Nu kan elke weldenkende waterstudent aan de TU Delft begrijpen dat als je uiterwaarden ofwel floodplains vol bouwt en er komt een langhangende bui, dit ellende geeft. Omdat het water niet langer kan worden opgeslagen. Als je dan ook nog vergeet om kunstmatige reservoirs zoals Eupen tijdig af te tappen heb je de poppen aan het dansen. Er was best forse langdurige regen, maar zeker geen unicum.

Zelfs het College van Bestuur is inmiddels onmachtig dit te begrijpen en gaat Timmermans op 14 januari 2022 om 16.00 uur in de centrale aula een eredoctoraat verlenen. Vanwege zijn grote sociaal- maatschappelijke verdiensten. Een politiek doctoraat voor iemand die elke vorm van gezond TUDelft verstand tart met van de wereld los gezongen beweringen. Zo ver zijn we gekomen in onze universitaire wereld, jezelf verloochenen terwille van het meevreten uit de ruif van de belastingbetaler, de EU geldpers en de pensioengelden.

Over bouwen in polders op NAP -6m en het lekprikken van de beschermende bodemlagen omwille van geowarmte nu maar even niet.

Einstein stelde dat reeds ėėn falsificatie een hypothese verwerpt..Timmermans in zijn onkunde geeft drie falsificaties en krijgt een eredoctoraat.

Nog steeds ben ik trots op mijn TU Delft bul en lever die niet in vanwege een charlatan. Zelfs niet als de faculteit Technische Bestuurskunde BSc’s aan studenten verleent die fietsbellen als oplossing presenteren voor verkeersveiligheid.

Wat verwacht je dan nog van aan het klimaatinfuus liggende studenten en begeleiders.
Het antwoord: helemaal niets. Uithuilen, de stal reinigen en met een schone lei verder. Andere smaken zijn er niet.

***