Alle ogen gericht op raad van Zeewolde

Datum:
  • donderdag 16 december 2021
  • in
  • Categorie:
  •  5 VRAGEN over komst datacentrum Facebook Vandaag beslissen de negentien raadsleden van Zeewolde over de veelbesproken komst van het megadatacenter van Facebook naar hun gemeente. Wat staat er op het spel? 


    16-12-2021


    1 Waar moet de gemeenteraad over beslissen? Vandaag ligt op tafel in Zeewolde het bestemmingsplan van ’Trekkersveld 4’. Zo heet officieel de omstreeks tweehonderd hectare landbouwgrond, waar Facebook - of Meta, zoals het moederbedrijf zich sinds kort noemt - haar hyperscale datacentrum wil bouwen. 

    2 Waarom is dit een landelijke kwestie? Officieel is het dat niet. Het kabinet heeft bij herhaling onderstreept dat ruimtelijke ordening wettelijk gezien een zaak is voor provincies en gemeenten. Vandaar dat nu een kleine gemeente als Zeewolde, met 23.000 inwoners, bepaalt of een miljardenbedrijf als Facebook zich in Nederland mag vestigen. Iets soortgelijks speelt in de Wieringermeerpolder, waar de gemeente Hollands Kroon de beslissingen neemt over de vestiging van Microsoft en Google. Een groeiend aantal critici, waaronder enkele kamerleden, wijst erop dat de gevolgen van dergelijke megadatacentra dusdanig groot zijn dat die heel Nederland aangaan. Ze wijzen dan bijvoorbeeld op het enorme energieverbruik - gelijk aan dat van twee steden - het waterverbruik, de ruimte, en de claim op het toch al krappe energienetwerk. 

    3 Welke rol speelt het Rijk hierin? Uit onderzoek van deze krant en De Telegraaf blijkt dat het ministerie van EZK lange tijd actief de weg heeft geplaveid voor de komst van internationale datacentra naar Nederland. Die vielen onder de ’digitaliseringsstrategie’ en zouden goed zijn voor de economie. Zo hielp EZK Google een plek te vinden voor haar hyperscale datacentrum, dat uiteindelijk in Middenmeer terechtkwam. Eind vorig jaar greep toenmalig minister Wiebes zelfs actief in. Facebook wilde een speciale aansluiting op het hoogspanningsnet, die netbeheerder TenneT niet wilde leveren. Daarop dreigde Facebook een streep te zetten door alle plannen. Ondanks waarschuwingen voor ’precedentwerking’ van zijn ambtenaren stuurde Wiebes de netbeheerder een brief met het verzoek om de techgigant terwille te zijn. In de afgelopen maand zwol vanuit de Kamer de roep om landelijke regie op het onderwerp ook aan. Onder meer de SP, Denk en de PvdA betoonden zich kritisch, de SP pleitte voor een ’bouwstop’. Een meerderheid van de Kamer wil de ’verdozing’ van het landschap tegengaan. 

    4 Hoe kijkt de politiek in Zeewolde hier tegenaan? Volgens een peiling van De Stentor gaat het erom spannen. De krant telde acht stemmen voor en acht stemmen tegen. De doorslaggevende stemmen moeten komen van de twee zetels van de PvdA en van Ruud Visser, enig raadslid van Burger Belang. Die hebben zich nog niet uitgesproken. Voorstanders noemen de economische voordelen die Facebooks datacentrum met zich meebrengt voor Zeewolde. Leges en onroerendezaakbelasting brengen geld in het laatje; de hoop is op meer werkgelegenheid. Daarnaast lijkt er een zeker prestige aan te kleven. Zoals een van de wethouders in Zeewolde het uitdrukte: ’We gaan vanuit het niets Champions League spelen’. Tegenstanders benoemen de nadelen. Het stroomverbruik, dat het met die werkgelegenheid fors tegenvalt, dat het hergebruik van restwarmte vooralsnog toekomstmuziek is. Een enkeling noemt het datacentrum een ’gedrocht’. 

    5 Wat als de gemeenteraad van Zeewolde vandaag ja zegt? Stemt de raad vandaag in, dan zijn er nog stappen te zetten. Facebook moet bijvoorbeeld zelf nog invulling geven aan de plannen. 

    Daarbij lijkt het Rijksvastgoedbedrijf niet van plan om de landbouwgrond die Facebook wil hebben, zomaar te verkopen. Het RVB - onderdeel van Binnenlandse Zaken - is eigenaar van tachtig hectare van de 166 hectare die Facebook nodig heeft. Vorige week bleek dat het RVB extra duurzaamheidseisen wil stellen aan Facebook en de gemeente, alvorens überhaupt verkoop van de grond te overwegen. 

    En wie vandaag het kersverse coalitieakkoord opensloeg, las daar: „Hyperscale datacentra leggen een onevenredig groot beslag op de beschikbare duurzame energie in verhouding tot de maatschappelijke en/of economische meerwaarde. Daarom scherpen we de landelijke regie en de toelatingscriteria bij de vergunningverlening hiervoor aan.” 

    Een koerswijziging van het aanstaande kabinet, dus. Wat dat betekent voor lopende procedures? Dat blijft nog even afwachten.

    Noordhollands Dagblad

    3 reacties :

    Anoniem zei

    De zakken met geld zijn al rondgedeeld, dus het is nog een formaliteit.

    Anoniem zei

    Inmiddels is bekend dat de Raad van Zeewolde gekozen heeft VOOR!!!!! de komst van het Data Center.
    De voorstemmers hebben een riante Kerst bonus ontvangen want anders is het niet te verklaren. "Groen" is het in ieder geval niet als het stroomverbruik van een dergelijk Data Center gelijk is aan het stroomverbruik van 2 middelgrote steden, dus het streven van deze Regering om voor "Groen" te kiezen is meteen de grond ingeboord. Uiteraard geld "Groen" wel voor de burgers, maar niet voor dergelijke bedrijven, dan knijpt deze Regering een paar oogjes dicht.

    Anoniem zei

    Het is hetzelfde als Analia die gewoon een groot feest geeft.
    Ze doen het gewoon!

    En dan al die restaurants die besloten hebben hun tent voor weken te sluiten.
    Er moet echt een volksopstand komen.

    Niemand wil het dus daarom gebeurt het!
    Ook dat Groen(s)links. Ze zijn zo fout als de zure regen.

    Een reactie posten