Zijn de alumni daar blij mee?

Geachte Rector Magnificus Professor van der Hagen,

Tot mijn grote schrik zag ik een aankondiging van het 180 jarig bestaan van de Tudelft. Hoewel ik afgestudeerd ben aan de Rijksuniversiteit Groningen is door mijn promotieonderzoek bij Prof. Guus Berkhout de Tudelft mij na aan het hart komen te liggen. De belangrijkste les die hij me leerde is “Let the data speak“.

Onbevangen, onbevooroordeeld kijken naar wat er om je heen gebeurt en op basis daarvan doorredeneren los van eigen mening, los van activisme, los van publieke opinie en alleen maar gefocust op de hypothese en de doelstelling die er ligt.

Alles, maar dan ook alles wat Frans Timmermans op het gebied van klimaattransitie doet is exact het omgekeerde. Met zijn activistische, sense of urgency creërende paniekvoetbal jaagt hij angst in onbelezen politici en de bevolking ten einde een onbewezen en eenzijdige klimaataanpak uit te rollen over de Europese Unie.

Begrijp me niet verkeerd, verduurzaming op allerlei gebieden, het voorkomen van verspilling, het slimmer produceren en aanpassingen in de energiemix zijn heel verstandig en moeten vooral in relatie tot een haalbaar niveau van publieke uitgaven worden gedaan. Maar dat is niet wat er gebeurt.

En om dan een eredoctoraat te verlenen op dit terrein aan een alfa is niet alleen lachwekkend, maar zelfs beledigend naar alle alumni die in de afgelopen 179 jaar zijn afgeleverd. Hoewel ik ook best begrijp dat dhr. Timmermans alleen maar komt spreken bij uw Dies als hij daar wat voor terug krijgt en dit een cadeautje is dat makkelijk kan worden uitgereikt, zou ik u graag willen oproepen om in vervolg dit soort beslissingen met wat meer doordachtheid te nemen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Rutger van den Noort 

***

Aan prof. Van der Hagen, TU Delft

Onderwerp: Invitatie Dies Natalis 14 Januari.

Beste meneer Hagen.

Dank voor uw uitnodiging maar ik zal er geen gebruik van maken.

Het is naar mijn mening een schande voor de wetenschap dat mijn Alma Mater een man als Frans Timmermans eert voor uiterst onkritisch en onwetenschappelijk gedrag. Sterker nog, hij is geen bèta man en heeft geen enkele technische prestatie geleverd.

Het kenmerk van een ingenieur is nieuwsgierigheid en een gezonde kritische instelling t.a.v. zogenaamde gesettelde (sorry voor Engels) situaties. Zo is hij of zij niet alleen opgeleid maar doet dat vanuit zijn hart. Tenminste zo was dat in mijn tijd ….

Timmermans heeft bij herhaling aangegeven NIET bereid te zijn tot een kritisch debat. Hij is op verantwoorde en respectvolle wijze diverse malen aangetekend uitgenodigd tot discussie, alleen of met steun, met wetenschappers die aan andere mening zijn toegedaan over bijvoorbeeld de ernst en urgentie van de alom geproclameerde “crisis”.

Niet om de opwarming van de aarde te ontkennen maar om eens serieus van gedachten te wisselen over basale technische aspecten van de Green Deal en het huidige beleid. Wetenschappers die ook een steentje wilden bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie.

Er kwam geen response …

Dat getuigt van minachting voor serieuze wetenschappers die een ‘inconvenient truth’ suggereren.

En die man krijgt een eredoctoraat. Ga U schamen!!

M. vr. gr.

Ir. P. Oosterling

***

Aan: T.H.J.J. Van der Hagen, TU Delft

Onderwerp: Eredoctoraat Frans Timmermans

Hooggeleerde heer van der Hagen,

Recent hoorde ik van het voornemen van TUD om Timmermans een eredoctoraat te geven voor zijn ‘outstanding contribution to the energy transition’.

Hoewel ik in 1972 in Eindhoven ben afgestudeerd en hier dus formeel niks van mag vinden, schoot dit voornemen bij mij en al mijn voormalige collega’s in Shell, in het verkeerde keelgat.

Ik ga u niet uitleggen waarom Timmermans dit niet verdient want u bent slim genoeg dit zelf ook te beseffen. Er zal dus wel wat anders aan de hand zijn. Maar bedenk dat het verkopen van een eredoctoraat een pact met de duivel is.

Het lijkt dat Delft zich laat meeslepen met de vigerende politieke wind en dan met name van activisten die niet terugdeinzen voor terreur en vernieling. In 1988 had het college een slappe rug toen het aangekondigde eredoctoraat voor Lo van Wachem een week voor uitreiking werd ingetrokken. Opgegeven reden was het gedoe in Zuid Afrika. Het gezichtsverlies voor beide partijen was gigantisch. Neemt u maar aan van mij dat van Wachem een echte grootheid was die oneindig veel meer voor de samenleving (en Delft) heeft gedaan dan Timmermans. En van Wachem werd persoonlijk uitgenodigd door Mandela om de uitreiking van zijn Nobelprijs bij te wonen.

Shell werd niet haatdragend richting Delft want ik heb als hoofd Production Technology en Process Engineering in mid jaren 90 nog eens een grote cheque overhandigd bij de afdeling mijnbouw voor excellent onderzoek.

Het is nog niet te laat, dit eredoctoraat kan nog steeds gestopt worden, er is een precedent!

En u weet net zo goed als vele andere techneuten en wetenschappers dat er geen klimaatcrisis is. Die is volledig gecreëerd door lieden als Timmermans.

Natuurlijk moeten we zo snel mogelijk ophouden met het opstoken van fossiele brandstoffen en naar een duurzame mix van energie componenten gaan. En zoals Prof David Mackay het in zijn uitgebreide rapport ‘Withouthotair’ (overigens nog vertaald door TU Delft …) uitlegt, we moeten op grote schaal naar kernenergie. En dat gaat 2-3 generaties duren. Maar we hebben gelukkig voldoende gas als tussenoplossing. Doorgaan op de ingeslagen weg van Timmermans et al zal leiden tot kapitaalvernietiging op immense schaal, een verloederd landschap en een inferieure energievoorziening. Allemaal recepten voor onrust.

Ik wens u veel wijsheid toe.

Hoogachtend,

Ir. Hans Bouman

***