OPINIE | RACISTEN, KLIMAATONTKENNERS EN JOURNALISTENHATERS

Datum:
 • dinsdag 9 november 2021
 • in
 • Categorie: ,
 •  Bij de NPO klotsen nogal wat miljoenen her en der onder plinten door zonder enige verantwoording oordeelde de Algemene Rekenkamer.  OPINIE | RACISTEN, KLIMAATONTKENNERS EN JOURNALISTENHATERS

  Frans Klein mag 532 miljoen euro belastinggeld per jaar stukgooien aan 9000 uur televisie. Hoe de directeur video van de NPO bepaalt waar dat geld naartoe gaat is Het Geheim van het Mediapark. Journalist Mark Koster, die Klein mocht grillen tijdens Operatie Interview in De Balie dit weekend, probeert zicht te krijgen op de routes die de geldstromen in Hilversum afleggen.

  Bij de NPO klotsen nogal wat miljoenen her en der onder plinten door zonder enige verantwoording oordeelde de Algemene Rekenkamer.

  Opinie | Journalistenhaters

  Het totale budget van de NPO, bijna 1 miljard euro, wordt volgens de cijferaars vrij willekeurig en niet doelmatig uitgegeven. Koster constateerde na zijn ondervraging in De Balie dat er nauwelijks controle is op de keuzes die Klein maakt. De NPO-baas doet alles op intuïtie. Onderbuik, zo u wilt, maar dat woord is veel te ordinair voor mensen in de bovenlaag van de samenleving waar Klein zichzelf toe rekent.

  De onderbuik, dat is meer iets van Arnold Karskens en zijn omroep Ongehoord Nederland waar Klein vanaf januari 2022 ook een paar miljoen naartoe moet schuiven, nu minister Slob de omroep heeft toegelaten tot het bestel. Dat is Klein niet van plan bleek zondag. Hij gierde het uit toen NRC-journalist Wilfred Takken opsomde waar het clubje van Karskens volgens hem uit bestaat: racisten, klimaatontkenners, journalistenhaters. Nederland zit er maar mooi mee, vond Takken. Dat vond Klein ook.

  BNR

  Ongehoord Nederland heeft-net als alle andere omroepen- recht op een garantiebudget om programma's mee te maken. Maar Frans Klein bepaalt welke programma's gemaakt mogen worden. 'Moet je op een dag dan zeggen: kom maar door met je zwarte pieten journaal, of je klimaatjournaal?' wilde Takken weten. Welnee, stelde Klein hem gerust, we gaan gewoon een beetje in gesprek over de richting die Ongehoord Nederland moet kiezen om op zender te komen maar 'in het allerergste geval krijgt hij gewoon nul programma's'.

  Aan het gezicht van Klein was duidelijk af te lezen dat Karskens afstevent op het allerergste geval. Karskens heeft de steun van de PVV en FVD, samen (inclusief de afzwaaiers in de Kamer) goed voor 25 zetels, 1 meer dan het door de NPO geadoreerde D66. Maar Kaag kreeg een eigen docu in verkiezingstijd en Karskens wordt uitgerookt. 'Wij staan in dienst van Nederland, elke belastingbetaler heeft recht heeft op goede content, niet alleen de bovenlaag' zei Klein. Hij loog, iedereen zag het en niemand kan er wat aan doen.

  Marianne Zwagerman

  Marianne Zwagerman

  Marianne Zwagerman is schrijver en innovatiestrateeg en geeft haar visie op het medialandschap met een scherp oog voor onafhankelijkheid en goed besteed belastinggeld.

  0 reacties :

  Een reactie posten