De nieuwe Gezond Verstand: Het Grote Vergeten

Datum:
 • donderdag 7 oktober 2021
 • in
 • Categorie: , , , ,
 •    De nieuwe Gezond Verstand: Het Grote Vergeten


  De nieuwste editie van Gezond Verstand ligt vanaf vandaag in de winkels. Zoals altijd gaat Karel van Wolferen in op de inhoud van het tijdschrift. De oprichter en hoofdredacteur leest zijn openingsartikel voor en licht het toe voor de camera. “De gedachte dat de notie van ‘nooit meer’ er niet meer zou kunnen zijn, is eigenlijk niet te bevatten.”

  Van Wolferen spreekt over de voorgeschreven werkelijkheid. Dat doet hij vaker, het is voor hem een essentieel begrip om de huidige situatie van corona en crisis te begrijpen. Het vereist volgens de ervaren journalist een groot voorstellingsvermogen om de voorgeschreven werkelijkheid te bevatten. Wie het voorgehouden narratief echter doorziet is in staat de werkelijkheid te aanschouwen.

  Het is volgens Van Wolferen nodig om bepaalde zaken te herhalen, omdat ze anders uit het zicht raken. En daarom het plan “om de kennis uit artikelen uit de eerste jaargang opnieuw de revue te laten passeren.” Doen we dat niet, dan dreigt die kennis ondergesneeuwd te raken door aanhoudende propaganda vanuit de overheid, farmaceuten en andere belanghebbenden. Dat proces is niet te onderschatten, we zijn zelfs “op het punt beland dat we onze eigen artsen niet langer kunnen vertrouwen.”

  Haast onvoorstelbare gebeurtenissen uit het verleden moeten in leven blijven. Denken, herdenken en herinneren is daarom de boodschap van de hoofdredacteur. Voor Van Wolferen is het pijnlijk om te zien dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het totalitaire gedachtegoed verdwijnt. Hij verwijst naar een commentaar in de verzetskrant Trouw om dat te ondersteunen. In een oude bijdrage in Trouw wordt jaren na de bevrijding gesteld dat de oorlog dan wel voorbij was, maar dat de grootste vijand nog altijd aanwezig bleef: de verleiding van totalitaire controle over de maatschappij. Hij vertelt over de voorbije decennia waarin de herinnering aan onderdrukkende regimes nog vers in het geheugen lag. Het diende als waarschuwingsmechanisme.

  Dat lijkt nu uit het zicht te verdwijnen. Elke poging om de Tweede Wereldoorlog in verband te brengen met de huidige tijd, bijvoorbeeld in de Tweede Kamer, wordt veronachtzaamd. “Plotseling stond mij levensgroot het grote vergeten voor ogen. Een voornemen (nooit meer vergeten, red.) waarin niet viel te tornen, leek te zijn weggeëbd uit de hersenen van veel van mijn landgenoten. De gedachte dat de notie van ‘nooit meer’ er niet meer zou kunnen zijn, is voor mij eigenlijk niet te bevatten.”

  Haal de nieuwste Gezond Verstand bij de kiosk of kijk op hun site om een abonnement te nemen of een nummer te bestellen.

  Cafe Weltschmerz

   

  0 reacties :

  Een reactie posten