Artiesten over de coronacrisis, het verzet en gecontroleerde oppositie

Datum:
 • vrijdag 15 oktober 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Tot slot, hoe ziet de toekomst eruit voor de cultuursector.


  15-10-2021


  Artiesten over de coronacrisis, het verzet en gecontroleerde oppositie


  George van der Leeden gaat in gesprek met DJ Jean, Actrice Dorien Duinker en zanger-rapper Lange Frans. Door de coronamaatregelen zijn veel sectoren hard getroffen. Maar met name de cultuur- en evenementensector heeft het zwaar moeten verduren. Hoe zagen de afgelopen twee jaar eruit en zijn er artiesten kopje onder gegaan?

  DJ Jean, Dorien en Lange Frans spraken zich vanaf het begin van de coronacrisis openlijk uit over de disproportionaliteit van de maatregelen, traden op tijdens demonstraties en manifestaties en zijn alle drie niet gevaccineerd. DJ Jean bleef als DJ actief op grote en kleine demo’s. Lange Frans begon zijn eigen Podcast op YouTube waar hij gasten als Huig Plug, Janet Ossebaard en Marcel Messing interviewde. Na enkele strikes werd zijn kanaal verwijderd door YouTube. Dorien is de vriendin van Willem Engel Van Viruswaarheid waarvan binnen het verzet door sommigen wordt beweerd dat hij gecontroleerde opposities is. Hoe gaat ze hier mee om en waarom wordt ze als bekende Nederlander door de media niet in verband gebracht met Willem Engel?

  Het kabinet nam tijdens de coronacrisis een aantal maatregelen om ondernemers te ondersteunen. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) was één van die maatregelen. Maar waren deze financiële overbruggingsregelingen wel passend en effectief en hoe werkte deze regelingen in de praktijk? Per 1 oktober heeft de overheid alle steunmaatregelen beëindigd. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, TOZO, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd. Er wordt nu vooral ingezet op omscholing en aanpassingsvermogen van de economie voor sectoren die zijn getroffen. Dit zou betekenen dat veel artiesten een verplichte carrière switch moeten gaan maken. Ondertussen werkt het kabinet aan een regeling voor de nachthoreca die nog verplicht gesloten is.

  Enkele artiesten hebben naar buiten gebracht moreel bezwaar te hebben om op te treden in zalen waar de QR Code wordt gehandhaafd, gaan er meer volgen of is iedereen er al weer aan gewend en past men zich aan. DJ Jean en Lange Frans leggen uit waarom ze wel optreden in zalen waar de QR Code verplicht is. En wat vindt het drietal van artiesten die zich laten lenen voor vaccinatiepropaganda? Tot slot, hoe ziet de toekomst eruit voor de cultuursector.

  CAFE WELTSCHMERZ

  0 reacties :

  Een reactie posten