Microsoft mag beginnen met de bouw van nieuw datacenter op het Venster-West in Middenmeer

Datum:
 • donderdag 16 september 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON - Microsoft mag beginnen met de bouw van een datacenter op het Venster-West in Middenmeer. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft hiervoor toestemming verleend.


  Winnie van Galen 16-9-2021


  Hoewel een definitieve vergunning nog niet is afgegeven, is de verwachting dat dit op korte termijn wel gebeurt. Vooruitlopend hierop mag Microsoft op eigen risico de bouw alvast starten, aldus de omgevingsdienst.

  Geblokkeerd

  Microsoft heeft bij de gemeente Hollands Kroon twee aanvragen voor een datacenter ingediend, beide gelegen aan de Cultuurweg: één aan bedrijventerrein het Venster-West en een tweede iets noordelijker daarvan.

  De laatste is bekend onder de naam B1, de aanduiding van de locatie waarop dit datacenter is gepland. De bouw hiervan is vooralsnog geblokkeerd.

  De provincie wil eerst de wegen in het gebied op orde hebben, vanwege het vele bouwverkeer voor het datacenter. Zowel het Venster-West als B1 liggen aan de westkant van de snelweg A7.

  Lees ook: Als oplossing over datacenter B1 in Middenmeer uitblijft, dan is de Raad van State de volgende halte

  Voor het realiseren van een datacenter op het Venster-West heeft Hollands Kroon op 5 januari dit jaar een omgevingsvergunning verleend.

  Vervolgens ontstond er discussie over de vraag of de noodstroomaggregaten van het datacenter meetellen voor de vergunningsplicht, en zo ja wie er voor het afgeven van de vergunning verantwoordelijk is: de gemeente of de provincie.

  Lees ook: Provincie legt vestiging nieuwe mega-datacenters stevig aan banden in nieuwe strategie


  Geen grote beletselen

  De locatie waar Microsoft een datacenter mag bouwen.oortschrijdend inzicht leerde dat deze noodstroomvoorzieningen meetellen voor de vergunningplicht en dat de provincie het bevoegd gezag is.Inmiddels is duidelijk dat er ’geen grote beletselen meer zijn’ voor het afgeven van een bouw- en een milieuvergunning, aldus de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.,,Ze kunnen nu starten zonder dat we handhavend optreden. Een concrete datum hebben we nog niet gehoord, die moeten ze eerst aan ons melden voordat ze mogen beginnen’’, aldus een woordvoerder.


  Lees ook:Ondernemers spreken hun steun uit voor datacenters: ’We kunnen niet terug naar het land van Ot en Sien’

  Lees ook: Datacenters veel dorstiger dan college Hollands Kroon aan de raad vertelt

  Lees ook: Dieselmeer bij datacenter Microsoft Wieringermeer blijkt veel groter, maar het kon nog tweemaal zoveel zijn geweest


  Noordhollands Dagblad

   

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Datum: donderdag 16 september 2021
  Liander gooit stroomnetwerk op slot voor nieuwe grootverbruikers in half Noord-Holland

  Het elektriciteitsnetwerk van Liander in een groot deel van Noord-Holland is vol. Het netwerk in dat gebied gaat daarom vanaf vandaag voor vier jaar op slot, meldt netbeheerder Liander.
  Er kunnen geen nieuwe grote stroomafnemers zoals grote bedrijven meer bij. Pas in 2025 hoopt Liander het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland voldoende uitgebreid te hebben voor nieuwe aanvragen.

  En op dezelfde dag valt in de krant te lezen: HOLLANDS KROON - Microsoft mag beginnen met de bouw van een datacenter op het Venster-West in Middenmeer. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft hiervoor toestemming verleend.

  Met deze kennis zou Microsoft toch nooit een datacenter bouwen in de wetenschap dat de wetenschap dat dit zeker 4 jaar niet aangesloten kan worden op het elektriciteitsnet?
  Of heeft Theo Meskers ook hier zijn zijn toverstokje weer gebruikt om voor zijn vrienden bij Microsoft een vrijkaartje voor een aansluiting op het net bij Liander te ritselen?

  Qua CO2 uitstoot is Nederland nog steeds het smerigste jongetje uit de klas in Europa. En dankzij zo'n slimmerd als Theo Meskers zullen we dit nog heel lang blijven. De man verdient een medaille voor incompetentie!

  De schillenboer

  Een reactie posten