Emeritus hoogleraar: ‘De overheid is de grootste producent van nepnieuws’

Datum:
 • woensdag 1 september 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • Zorgminister Hugo de Jonge beweerde maandag dat nepnieuws en desinformatie het vertrouwen in vaccinatie ondermijnen. Waar komt dat nepnieuws vandaan? Volgens emeritus hoogleraar Cees Hamelink is de overheid juist de grootste producent van nepnieuws.


   1 september 2021 

  Hamelink vindt dat overheden en media de hand in eigen boezem moeten steken, in plaats van anderen te beschuldigen van nepnieuws. Hij adviseert geen NOS Journaal meer te kijken. “Als je het NOS Journaal kijkt om te weten wat er in de wereld gebeurt, dan is het zonde van je tijd,” zei de emeritus hoogleraar in een interview met journalist Eric van de Beek, dat is gepubliceerd in De Andere Krant en op de website Novini.nl.

  Overheden zijn altijd de grootste leugenaars geweest

  Hamelink merkte op dat kranten, met name de Volkskrant, erg opiniërend zijn geworden. Het is volgens hem een illusie dat je goed op de hoogte bent als je maar genoeg kranten in huis haalt. “Ze behandelen dezelfde thema’s en hanteren dezelfde invalshoeken. Vaak weinig kritisch en afstandelijk.”

  De emeritus hoogleraar legde uit dat de media meestal niet zelf liegen, maar vooral leugens van anderen, met name overheden, verspreiden. “Dat zijn altijd de grootste leugenaars geweest, de grootste producenten van wat we nu nepnieuws noemen.”

  Het bestrijden van nepnieuws is een groter kwaad dan het bestaan ervan

  “Op zijn minst kun je dus zeggen dat de media medeplichtig zijn aan het verspreiden van nepnieuws,” benadrukte hij.

  Het bestrijden van nepnieuws door overheden ziet Hamelink als een groter kwaad dan het bestaan ervan. “Overheden hebben altijd geprobeerd nieuws te manipuleren, te beïnvloeden. Ze kunnen dus het argument van nepnieuws gebruiken om nieuws te bestrijden dat niet nep is.”

  Hamelink vindt dat het publiek best wat kritischer mag worden. “De mediaconsument die tevreden is met brood en spelen en die niet wil weten hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt, roept de leugens over zich af.”

  “Het begint met mensen die de krant op de mat krijgen en gemakshalve aannemen: het zal wel waar wezen. Dan kun je die krant net zo goed niet lezen,” aldus de emeritus hoogleraar.

  Lees hieronder het hele interview:  0 reacties :

  Een reactie posten