Tientallen vissers in opstand tegen windpark Fryslân. ’Onacceptabele grens gepasseerd. Er is steeds minder ruimte op IJsselmeer’

Datum:
 • maandag 9 augustus 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • DEN HELDER

  Ze behoren tot de kleinste vissoorten die gevangen worden, maar garnalen zijn van groot belang voor de visserij in deze regio. Vandaar dat Helderse, Texelse en Oeverse vissers mee doen met de actie van garnaal- en IJsselmeervissers deze week. Er worden vijftig kotters verwacht.


  Arie Booy 9-8-2021

  „De aanmeldingen van sympathisanten stromen binnen”, stelt de Helderse visser Dirk Kraak over de actie op 14 augustus. „Logisch, want het gaat iedere Nederlander aan wat er gebeurt met onze natuur. Met de aanleg van Windpark Fryslan is een onacceptabele grens gepasseerd, van alles waar wij als normaal denkende burgers voor staan”, vindt de voorman van EMK (Eendracht Maakt Kracht). EMK heeft de afgelopen jaren al vele demonstratie op touw gezet. Soms waren dat ludieke acties zoals het bakken en uitdelen van vis op de Dam, tot meer grimmige protesten.

  Minder ruimte

  Volgens de club pikken Nederlandse garnalenvissers en IJsselmeervissers het niet langer dat een deel van het IJsselmeer wordt volgestouwd met windparken. „We krijgen veel minder ruimte om te vissen”, stelde visser Martijn van den Berg van kotter TX36 in een eerder stadium. Snel daarna werd duidelijk dat vele tientallen vissers met hun vaartuig gaan demonstreren bij windpark Fryslan. De situatie op het IJsselmeer wordt weerspiegeld op de Noordzee. Ook daar komt minder vaar- en visruimte voor de kottervloot door het oprukken van windparken.

  Goed te zien

  Windpark Fryslan is klaar voor productie en goed te zien voor wie over de Afsluitdijk richting Friesland rijdt. In het water ter hoogte van Breezanddijk staan de windmolens. Het park bestaat uit 89 turbines van 4,3 megawatt en moet ongeveer 1,2 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik leveren. Oftewel het verbruik van ongeveer 500.000 huishoudens. De molens bevinden zich op een afstand van zeven kilometer van de Friese kust. Vanaf de Afsluitdijk is de kortste afstand tot de windturbines ongeveer 600 meter.

  Procedures

  De afgelopen jaren zijn door diverse bezwaarmakers procedures gevoerd tot aan de Raad van State toe. Volgens de hoogste bestuursrechters in Den Haag zijn er echter geen grote nadelige gevolgen voor recreatievaart en worden de natuurlijke kenmerken van het gebied niet aangetast door het park. Het weerhoudt de vissers er niet van om nu zelf te hoop te lopen tegen de bouw. De protestactie zaterdag bestaat onder meer uit een vlootparade rond de klok van twaalf.

  Enkele politieke partijen uit West-Friesland doen mee aan de demonstratie. „Politiek Den Haag ziet het IJsselmeer als een soort industrieterrein”, zegt Piet Mazereeuw van de partij Nieuw Enkhuizen. „Onze visserlui worden uitgerookt. Dat is onacceptabel.”

  De actie is te volgen vanaf parkeerterrein Breezanddijk van 11 tot 14 uur.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten