Radioactief Tata-afval Middenmeer niet gevaarlijk, zegt Autoriteit Nucleaire Veiligheid

Datum:
  • maandag 30 augustus 2021
  • in
  • Categorie: , ,
  •  DEN HAAG

    Het Tata Steel-afval op de stortplaats in Middenmeer dat met het radioactieve Polonium 210 is vervuild, is niet gevaarlijk. Dat meldt de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling (ANVS) op vragen van deze krant.


    Bart Vuijk 30-8-2021

    Het Tata-afval wordt sinds vorig jaar in Middenmeer gestort. ,,Polonium is een stof die van nature voorkomt in onze leefomgeving. Bij de productie van staal komt polonium vrij in restproducten die worden afgevoerd als afval. Het risico van dit type afval is laag omdat de concentratie polonium in het afval laag is. Daarom mag het ook worden gestort op een afvaldeponie, zoals de Wieringermeer”, legt een woordvoerder van ANVS uit.

    Inspecties

    ,,ANVS houdt toezicht op Tata Steel. Dat doen we via systeemtoezicht en gerichte inspecties. Bij het systeemtoezicht kijken we of het bedrijf in voldoende mate controle heeft over de veilige bedrijfsvoering. En met gerichte inspecties, zoals we eerder dit jaar deden, kijken we of het bedrijf de voorschriften van de verleende vergunning in voldoende mate naleeft.”

    Polonium

    ,,Tata Steel heeft in het geval van polonium een specifieke vrijgave om dit afval te storten: toestemming van de ANVS om het afval af te voeren zolang het niet boven de norm uitkomt waarvan (voor heel Europa) wettelijk is vastgelegd wat veilig is voor mens en milieu. De hoeveelheid afval die is gestort, is op te vragen bij Tata of Afvalzorg. Tata Steel kan afval brengen naar de deponie Afvalzorg, zoals is vastgelegd in specifieke vrijgavebeschikking van de ANVS. Zij hebben locaties in Nauerna, Lelystad en Wieringermeer.”



    ,,Tata Steel is zelf verantwoordelijk om te waarborgen dat de concentratie van Polonium onder deze norm blijft. Tata Steel legt daarover weer verantwoording af aan de ANVS, onder andere in hun stralings-hygiënisch-jaarverslag. De ANVS heeft op dit moment geen aanwijzing dat Tata Steel de norm voor het afvoeren van polonium overschrijdt.”

    Zaanstad

    Uit door deze krant via een wob-verzoek opgevraagde stukken blijkt dat er in Nauerna, in Zaanstad, tot eind 2019 jaarlijks zo’n 30.000 ton radioactief Tata-afval werd gestort. Nu wordt dit afval verspreid over de stortplaatsen in Middenmeer en Lelystad. Ook gaat een andere radioactieve factie naar een gespecialiseerde stortplaats op de Maasvlakte. Dat was vroeger ook al zo.

    Stortplaatsbeheerder Afvalzorg meldt aan deze krant dat het licht radioactieve afval eerst wordt natgemaakt, voordat het wordt meegenomen uit IJmuiden. Zo kan het niet verstuiven. Eenmaal op de stortplaats aangekomen, wordt het zandachtige spul gestort en vrij snel afgedekt met een andere laag vuil. Zo kan er niets vrijkomen. In de loop der jaren zal de radioactiviteit afnemen.

    Asbest

    Na het transport moeten de vrachtwagens waarin het radioactieve materiaal werd vervoerd, handmatig worden schoongemaakt door werknemers in beschermende kledij en met adembescherming. De behandeling van het radioactieve materiaal is te vergelijken met de behandeling van asbest.

    Noordhollands Dagblad

    --------------------------------------------------------

    Reactie in de SC op 11-9-2021                             

    Tata-afval

    ’Tata-afval niet gevaarlijk’ is de kop in de Schager Courant dinsdag 31 augustus boven een artikel over het storten van afval dat vervuild is met het radioactieve isotoop polonium-210. Dat is de reactie van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Straling. Polonium-210 is niet alleen radioactief maar ook zeer giftig. Daar wordt met geen woord over gerept.

    Van nature komt er radioactiviteit voor in ijzererts en kolen, de grondstoffen voor het staal dat Tata Steel produceert. Deze radioactieve elementen concentreren zich als de grondstoffen in een hoogoven worden verbrand. Het afvalstof dat na alle bewerkingen en hergebruik uit de hoogovens overblijft, is het gasstof. Daar zit dus ook polonium-210 in. Polonium is na opname in het lichaam uitzonderlijk gevaarlijk voor de gezondheid. Inhaleren van een zeer kleine hoeveelheid polonium-210 bevattende stofdeeltjes is al voldoende om bij een mens ziekte of de dood te veroorzaken. Polonium-210 zendt alfadeeltjes uit die in het lichaam celstructuren kunnen aantasten, schade toebrengen aan DNA en celdood veroorzaken. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat organen uitvallen met de dood tot gevolg.                                                  

    PETER COUWENHOVEN Nieuwe Niedorp

    ------------------------------------------------------------------------------------

    Lees ook: Giftig radioactief polonium gestort in de Wieringermeer? GroenLinks en LADA vrezen er voor. Ze willen opheldering van het gemeentebestuur



























    0 reacties :

    Een reactie posten