Oud-ambassadeur gaat in Europa lobbyen voor Pallaskernreactor

Datum:
 • vrijdag 9 juli 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • PETTEN Het kabinet heeft oud-ambassadeur Renée Jones-Bos als speciaal gezant aangesteld die moet gaan lobbyen voor meer Europese samenwerking voor een nieuwe Pallas-kernreactor. Die is bedoeld voor de productie van isotopen voor de diagnose en behandeling van kankerpatiënten. 


  9-7-2021

  De benoeming werd donderdag bekendgemaakt bij een bezoek van minister Tamara van Ark aan de Hoge Fluxreactor op de Energy & Health Campus in Petten. De gepensioneerde Jones-Bos is ambassadeur geweest in Washington en Rusland. 

  Een nieuwe reactor is nodig omdat de oude verouderd is. Onlangs werd bekend dat een nieuwe reactor flink meer gaat kosten dan eerst gedacht: twee miljard euro in plaats van 700 miljoen euro. Daarnaast bleken private investeerders af te haken waardoor overheidssteun van het kabinet en Europa nodig is. Jones-Bos gaat aan de slag om te kijken of in Europa samen kan worden gewerkt aan de voorzieningszekerheid van medische isotopen waarmee kankerpatiënten geholpen kunnen worden. De gezant gaat bij de lidstaten draagvlak creëren, zegt een woordvoerster van Pallas. 

  Het nieuwe kabinet moet een keuze gaan maken over de investering van een nieuwe Hoge Fluxreactor in Petten.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten